Новини

Про можливості і гарантії під час воєнного стану голова Комітету НААУ з питань інвестиційної діяльності та приватизації Андрій Шабельніков

Через воєнний стан в Україні приватизація великих підприємств фактично заблокована. Натомість так звана мала приватизація існує і навіть потихеньку розвивається.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловив голова Комітету НААУ з питань інвестиційної діяльності та приватизації Андрій Шабельніков, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Він розповів про ризики та гарантії приватизації під час воєнного стану.

Адвокат переконаний, що зміни, які були внесені до законодавства після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, дозволяють проводити приватизацію підприємств, в тому числі і у прифронтових зонах, зокрема, на Сумщині та Чернігівщині.

«Кожен інвестор рахує гроші і будь-яка криза, будь-яка історія із деструктивними процесами в економіці, дають додаткові можливості. Не забуваємо про те, що ринкова вартість цих об’єктів падає, вони стають надзвичайно привабливими і ринок розподіляється. Ми розуміємо, що ворог витискається з цього ринку або сам іде з нього. І тут якраз шалені можливості для заробітку, у тому числі для іноземних інвесторів», – зазначив А.Шабельніков.

Водночас, така приватизація несе величезні ризики для інвесторів. І гарантувати виплату збитків, на думку адвоката, має держава.

«Ризики можуть бути застраховані, і такі проекти вже є в іноземних банках, тому, в принципі, інвестор мало чим ризикує. Він розуміє, що отримає компенсацію в разі того, наприклад, якщо його об’єкт буде розбомблений. І такі самий продукт формує і наша держава. У нас має бути вироблений Кабінетом Міністрів України механізм такої установи, яка буде страхувати ці ризики. І це надзвичайно добрий сигнал для іноземного і нашого бізнесу в тому числі», – вважає голова Комітету НААУ.

Адвокат повідомив, що на сьогодні вже почалася робота зі створення відповідного агентства, яке дозволить надати права інвесторам реалізувати свої проекти.

«Коли держава створить відповідне агентство, потрібно буде й іноземні банки залучати. Зараз можна через іноземні інститути це робити. Створена буде така установа, тому бізнес зможе гарантувати собі відшкодування. І ми маємо чітко розуміти меседж від держави: ситуація змінюється, держава сприяє саме малій приватизації, тому що всі розуміють, що багато об’єктів заблоковано», – підсумував А.Шабельніков.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *