Новини

Уточнено способи автентифікації в електронному кабінеті ЄСІТС

Доступ до електронного кабінету Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи передбачає обов’язкову автентифікацію користувачів, якими є й адвокати. Вища рада правосуддя уточнила способи автентифікації.

Відповідні зміни внесено до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням ВРП від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, зазначено на порталі «Судова влада України», повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Згідно з п. 13 Положення, для автентифікації в Електронному кабінеті користувач використовує чинний сертифікат відкритого ключа та особистий ключ кваліфікованого електронного підпису, що зберігається на захищеному носії особистих ключів або на звичайному носії інформації, або інтегровану систему електронної ідентифікації (id.gov.ua).

Положення доповнено пунктом 13-1, відповідно до якого автентифікація користувача в Електронному кабінеті здійснюється будь-яким із наступних способів:

1) засобами електронної ідентифікації, які визначені законодавством;2) через систему BankID Національного банку або аналогічні системи авторизованих установ;3) через інтегровану систем електронної ідентифікації (id.gov.ua).

З метою врегулювання технічних та організаційних питань Положення також доповнено новим розділом «V. Електронна інформаційна взаємодія ЄСІТС з іншими електронними інформаційними ресурсами».

Нагадаємо, ЄСІТС забезпечує можливість автоматизованої взаємодії з іншими автоматизованими, інформаційними, інформаційно-телекомунікаційними системами, в тому числі Національної асоціації адвокатів України.

Згідно із змінами, така взаємодія здійснюватиметься у порядку, що буде визначений Державною судовою адміністрацією України та держателем відповідного електронного інформаційного ресурсу. Тож взаємодія з інформаційними ресурсами недержавних суб’єктів здійснюватиметься інформаційно-телекомунікаційними засобами в електронній формі у порядку, визначеному спільним актом адміністратора та відповідного суб’єкта.

При автоматизованому обміні інформацією суб’єкти електронної взаємодії впроваджують організаційно-технічні заходи, які забезпечують захист інформації, що передається, з урахуванням ступеня обмеження доступу до неї та відповідно до законодавства у сфері захисту інформації.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *