Новини

Суддя ВС Стефанів пояснила, які протоколи можна застосовувати для фіксації злочинів сексуального насильства в умовах конфлікту

У сучасних умовах українським державним органам доводиться стикатися з численними проблемами, пов’язаними з воєнними діями на території нашої держави. В тому числі мова йде і про розслідування вчинених на окупованих територіях злочинів, зокрема фактів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), а отже й про роботу з постраждалими. Це необхідно для подальшого притягнення винних до справедливого покарання.

Зазначену проблематику підняла суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів, повідомляє Судова влада.

Одним із завдань є створення певного алгоритму відповідно до міжнародно визнаних практик, орієнтованих на потерпілих і свідків, що сприятиме підвищенню професіоналізму та якості розслідувань і підтримання публічного обвинувачення, а також забезпечить збір належних та допустимих доказів, які можуть бути представлені в національних і міжнародних судах.

Варто також згадати, що злочин СНПК на окупованій території є однією з форм військової тактики та зброєю війни. Його застосовують з метою пригнічення морального духу людей. Найчастіше жертвами стають жінки та діти, які особливо чутливо сприймають будь-яку згадку про пережите. З огляду на це ускладнюється розслідування справ, оскільки постраждалі можуть бути психологічно не готові розповідати про пережите, тому завжди слід дотримуватися підходу, орієнтованого на постраждалих.

Спікерка пояснила, що для фіксації таких злочинів можна застосовувати як Протокол Берклі, який містить принципи збору й перевірки доказів під час розслідування порушень міжнародного кримінального права, прав людини та гуманітарного права, з використанням електронних цифрових даних, так і Міжнародний протокол із документування та розслідування сексуального насильства в умовах конфлікту, що не має обов’язкової сили, однак встановлює основні стандарти належної практики документації та розслідування сексуального насильства як злочину відповідно до міжнародного права.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *