Новини

Як в Англії виконуються судові рішення: результати круглого столу в Національній асоціації адвокатів України

Європа тяжіє до приватної моделі примусового виконання судових рішень. Виконання рішень в Англії відбувається без зайвого формалізму, а судовий виконавець має широкий рівень автономії.

Про особливості виконавчого провадження та статус виконавців в Англії говорили під час круглого столу «Виконання судових рішень в Англії. Стягнення заборгованості. Аліменти. Транскордонне виконавче провадження», організованого Комітетом НААУ з питань примусового виконання рішень.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Участь у заході взяли голова цього комітету, представник НААУ в Шотландії Олександр Черних,  заступник голови Ради Асоціації приватних виконавців України Андрій Авторгов та приватний виконавець Англії Седа Акулініна.

Там, де панує державна система виконання судових рішень, витрати на утримання державних виконавців фактично сплачує кожен громадянин, незалежно від того, чи був він коли-небудь стягувачем чи боржником у виконавчому провадженні. За ідеологією ж приватної системи всі витрати, пов’язані зі стягненням, має нести особа, з вини якої порушено виконавче провадження, тобто боржник.

В Англії рішення суду виконують агентства. Щоб приватному виконавцю почати працювати, треба пройти стажування на базі агентства – це тритижневі курси, де дуже багато уваги приділяється технічним питанням. Після курсів кандидат повинен пройти стажування безпосередньо з досвідченим приватним виконавцем та має взяти справу у суді. І вже суддя, дивлячись на матеріали, за результатами стажування, вирішує чи готовий кандидат бути агентом чи ні. Після стажування кандидат отримує сертифікат High Court enforcement Agent.

Приватна система виконання судових рішень в Англії має низку переваг. Зокрема, агент не отримує жодного папірця на руки, інформація надсилається на робочий планшет і це означає, що виконавчий процес відкрито. Щоб отримати виконавче провадження на руки, треба звернутися до агентства.

Учасники круглого столу обговорили відмінності між системами Англії та України у питаннях відкриття виконавчого провадження, застосування медіаційних процедур, прав виконавців, статусах стягувача й боржника. Окрему увагу приділили питанням стягнення аліментів, правам батьків, а також дебюрократизації та цифровізації виконавчого провадження.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що українська правова система має більш розгалужену систему прав виконавців, де більше уваги приділяється саме примусовому виконанню судових рішень, а не врегулюванню заборгованості.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *