Новини

Національна асоціація адвокатів України готує позицію щодо конституційності норми профільного Закону

Конституційний Суд України, який розглядає справу щодо відповідності Конституції ч.6 ст. 45 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», просить Національну асоціацію адвокатів України надати позицію стосовно питань, порушених у конституційній скарзі.

Відповідний лист від судді-доповідача Віктора Кичуна надійшов до секретаріату НААУ, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Нагадаємо, відповідно до оскаржуваної норми, з моменту державної реєстрації НААУ її членами стають всі особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Інші особи стають членами НААУ з моменту складення присяги адвоката України.

На думку скаржника, ця норма є порушенням його конституційного права на свободу об’єднання громадян у громадські організації.

Справа розглядалася у формі письмового провадження 17 січня Першим сенатом КС на відкритій частині пленарного засідання. Суд перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

Відомо, що автор скарги у червні 2021 року звернувся до суду з позовом до Держави Україна, в особі обласного управління Державної казначейської служби про стягнення моральної шкоди, завданої йому державною політикою. Він вимагав стягнути моральну шкоду за примусове (на підставі закону) набуття ним членства в НААУ. Суди відмовили у задоволенні цього позову.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *