Новини

Цікава історія виявилася із нещодавнім скасуванням ВАКС арешту майна з облгазів: адвокат Олег Шрам

Кримінальне провадження, в якому Печерським судом Києва були арештовані корпоративні права, перебувало і продовжує перебувати у провадженні слідчих ГСУ ДБР, а в провадженні детективів НАБУ не перебувало взагалі.

Про це пише адвокат Олег Шрам у своєму телеграм-каналі.

Клопотання про скасування арешту майна було подане до ВАКС на підставі ст. 33-1 КПК з огляду на кваліфікацію злочину за ст. 364 ч. 2 КК, суб’єкта його вчинення (службові особи Міністерства) та розмір заподіяних збитків, а слідчий суддя ВАКС погодився з цим навіть з огляду на те, що у провадженні нікому не повідомлено про підозру.

Прокурор ОГП намагався ініціювати перед АП ВАКС питання про направлення справи до іншого суду – Печерського, але провадження за таким клопотання прокурора АП ВАКС закрила, оскільки: «на стадії досудового розслідування єдиним суб`єктом, який може вирішити питання про те, чи підлягає клопотання розгляду у ВАКС, є слідчий суддя».

Як наслідок, слідчий суддя ВАКС розглянув клопотання про скасування арешту корпоративних прав 21 облгазу та задовільнив його у провадженні, розслідування якого здійснювали і здійснюють слідчі ГСУ ДБР.

у зв’язку із цим питання:

чи будуть слідчі судді ВАКС дотримуватися рівно такого ж підходу у всіх інших провадженнях, які підсудні їм відповідно до ст. 33-1 КПК, але з різних причин розслідуються іншими органами досудового розслідування?

п.с. довго думали і сьогодні нарешті з’явився перший коментар грантових організацій по цій історії – представник TI Ukraine дійшов висновку, що у всьому винне ДБР.

Детальніше у судових рішеннях:

ухвала ВАКС від 25.06.24 про скасування арешту майна – https://reyestr.court.gov.ua/Review/120088504

ухвала АП ВАКС від 13.05.24 про закриття провадження за клопотання прокурора про передачу справи до іншого суду – https://reyestr.court.gov.ua/Review/119036141

ухвала ВАКС від 29.05.24 про відмову у задоволенні прокурора про закриття провадження – https://reyestr.court.gov.ua/Review/119587756

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *