Новини

Формування військових судів можливо здійснити протягом короткого строку, згідно зі ст. 128 Конституції України, без проведення тривалих конкурсних процедур: суддя Ткачук

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук висловився щодо необхідності відновлення військових судів.

Про це повідомляє Судова влада.

Він зазначив, що в січні цього року Президент України в одному з інтерв’ю повідомив, що  службу в лавах ЗСУ  проходить близько 880 тис. осіб. Доповідач зауважив, що у сфері військових правовідносин діють десятки тисяч нормативних актів, які повинні застосовуватися особами, компетентними в питаннях військового права. Інакше не буде кваліфікованого захисту та судового розгляду.

Українські суди досить якісно розглядають такі справи, але агресивна війна, яку росія протягом десяти років веде в Україні, бойові та небойові втрати особового складу Української армії демонструють нагальну потребу підвищення рівня боєготовності і боєздатності Збройних Сил України та інших військових формувань, посилення військової дисципліни і, водночас, гарантій соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей. Позитивний вплив на вирішення вказаних питань здатні здійснити органи військової юстиції.

Військові суди України можуть стати основою для формування спеціальних юрисдикційних національних і міжнародних органів щодо покарання винних у військових злочинах, вчинених російською армією, зокрема масових вбивств мирного населення.

Особливої ваги набувають питання забезпечення правосуддя у ЗСУ в умовах продемонстрованої Україною євроінтеграції та кроків щодо вступу в НАТО. Військові суди успішно функціонують майже у 40 країнах світу й у всіх країнах Північноатлантичного альянсу.

Військові суди здатні забезпечити належний судовий контроль за діяльністю правоохоронних органів на передньому краї в умовах бойових дій та дотримання належного рівня секретності і військової таємниці, захисту тих людей, які не можуть звернутися до інших національних судів через військові дії.

Запровадження військових судів у судову систему має здійснюватися в повній відповідності до Конституції України і чинних законів України. Формування військових судів можливо здійснити протягом короткого строку, згідно зі ст. 128 Конституції України, без проведення тривалих конкурсних процедур.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *