Новини

Розірвання шлюбу з іноземцем: на що слід звернути увагу? – адвокат Юрій Бабенко

Через глобалізаційні та міграційні процеси, які відбуваються як в Україні, так і у всьому світі, випадки укладення інтернаціональних шлюбів набувають неабиякої популярності. Однак через зіткнення культур, світоглядних поглядів, менталітетів досить часто такі шлюби закінчуються розлученням.

На що слід звернути увагу при розірванні шлюбу з іноземцем розповів під час вебінару, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, адвокат, медіатор, керівник практики приватних клієнтів, CEO АО «Мітракс» Юрій Бабенко.

Пропонуємо зануритися у тематику вебінару та отримати відповіді на поширені питання.

Як розлучитись з іноземцем без судового процесу, а в яких випадках суду не уникнути?

У разі укладення шлюбу громадянина України з громадянином іншої держави, при розлученні в Україні застосовуватимуть норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

Розірвати шлюб з іноземцем можливо двома способами:

1.              У РАЦСі

2.              У судовому порядку.

Розлучення в РАЦСі може відбутись за таких умов:

немає спільних неповнолітніх дітей;є згода обох з подружжя на розірвання шлюбу;хоча б один із подружжя має змогу з’явитися до РАЦСу.

Якщо один із подружжя не може з’явитись до РАЦСу, необхідно:

заповнити його частину заяви та засвідчити у нотаріуса абозавірити двомовну заяву у нотаріуса чи в консульстві та легалізувати її.

Подружжя може подати до РАЦС за місцем проживання (реєстрації) одного з них заяву про розірвання шлюбу разом з усіма необхідними документами (документи, що посвідчують особу, свідоцтво про шлюб, посвідка проживання та ін.).

Якщо один із подружжя через поважні причини не може подати заяву до органів РАЦС, другий з подружжя може зробити це від його імені. Для цього людині, яка не може бути присутньою при поданні заяви на розлучення, потрібно самостійно заповнити свою частину заяви, завірити її у нотаріуса та передати іншому з подружжя. Якщо заява складена мовою іноземця, необхідно зробити її нотаріально засвідчений переклад та легалізувати. Реєстрація розірвання шлюбу відбувається через місяць з дня подання заяви.

Розірвання шлюбу з іноземцем у судовому порядку відбувається, якщо:

у подружжя є спільні неповнолітні дітивідсутня згода на розірвання шлюбу одного з подружжя або її неможливо отримати.

Рішення суду, що набрало законної сили буде документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу. Свідоцтво про розірвання шлюбу в такому випадку не видається.

Як визначити підсудність у спорах про розірвання шлюбу з іноземним елементом?

Питання підсудності визначається міжнародними угодами, зокрема двосторонніми договорами України про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах. До них віднесено наступні договори:

• Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах;• Конвенція про визнання рішень про розлучення та про окреме проживання подружжя, прийнята Гаазькою конференцією з міжнародного приватного права у 1970 році;• та інші двосторонні договори.

Компетенція судів з вирішення справ про розірвання шлюбу може визначатися за такими критеріями:

1) суд держави спільного громадянства подружжя;2) суд держави громадянства одного з подружжя;3) суд держави місця проживання одного з подружжя;4) суд держави останнього спільного місця проживання подружжя.

Між цими критеріями міжнародної підсудності немає субординації, вони є альтернативними.

Український суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо в суді чи іншому юрисдикційному органі іноземної держави розглядається справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав – таке правило передбачено статтею 75 Закону України «Про міжнародне приватне право». Законну перевагу в продовженні судового процесу має суд тієї держави, який відкрив провадження у справі першим.

Підсудність в Україні за загальним правилом визначається за місцем реєстрації або перебування відповідача. Також вона може визначатись за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Якщо місце проживання чи перебування невідоме, існує декілька альтернативних варіантів для визначення підсудності в Україні:

Домовленість у договорі. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них;

Поважні причини. Відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

У деяких випадках, визначити підсудність в Україні може Верховний Суд:

• якщо обидві сторони є громадянами України, але проживають за її межами;• якщо один із подружжя – громадянин України, а інший – іноземець або особа без громадянства, і вони обидва проживають за межами України.

3. Як визначити підсудність, якщо відповідач перебуває на тимчасово окупованій території?

Справи, що розглядалися судами, які опинилися на окупованих територіях, передаються в інші суди, що розташовані на території, підконтрольній українській владі. На офіційному вебсайті Верховного Суду до ознайомлення доступне Розпорядження про визначення територіальної підсудності справ, перелік судів, територіальну підсудність яких було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя в умовах воєнного стану. Якщо ж місцезнаходження відповідача неможливо встановити, його виклик здійснюється шляхом оголошення на офіційному вебсайті судової влади.

4. Чи можливо дистанційно укласти договір з адвокатом?

Якщо клієнт знаходиться за кордоном, підписати договір з адвокатом можна в електронній формі. Договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі та до нього застосовуються загальні вимоги договірного права. Правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-комунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі. Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *