Новини

Уповноважений з прав людини занепокоєний порушеннями прав адвокатів, які надають безоплатну правничу допомогу

Секретаріат Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

Про це НААУ поінформували в Офісі Омбудсмана після вивчення Звіту з актуальних питань функціонування системи БПД в Україні, який був презентований на минулому тижні, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Звіт демонструє причинно-наслідкові зв’язки, що визначають існування проблем в системі БПД та ефективні шляхи їх вирішення, зокрема в частині моніторингу якості надання БПД, розподілу та виконання доручень про надання вторинної допомоги, оплати послуг адвокатів, призначення захисників для участі в окремій процесуальній дії, а також у кримінальних провадженнях in absentia, ототожнення адвоката з клієнтом, припинення надання правничої допомоги у зупинених кримінальних провадженнях.

Омбудсман Дмитро Лубінець висловив вдячність за сформовану позицію на основі аналізу. Також він занепокоєний з приводу висновків щодо порушень прав адвокатів, які надають БПД, а також проблем, які виникають під час функціонування системи БПД.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова раніше відзначала необхідність законодавчих змін  та запровадження іншої організаційної моделі системи безоплатної правової допомоги.

Нагадаємо, нещодавно в рамках Меморандуму про співпрацю, укладеного між Омбудсманом та Національною асоціацією адвокатів України, у Закарпатській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Рівненській та Хмельницькій областях стартував пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *