Новини

НАЗК перевіряє інформацію про конфлікт інтересів у судді КСУ Ольги Совгирі: ч. ч. 1, 2 ст.172-7 КУпАП

Громадська організація «Центр викривачів корупції» звернулась до Національного агентства з запобігання корупції з повідомленням про факт корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення з боку судді Конституційного Суду України Ольги Совгирі.

Про це повідомляє borgexpert.

Під час опрацювання матеріалів щодо інституту звернення громадян у формі конституційної скарги представникам громадського сектору стало відомо, що 17 січня 2024 року судді Першого Сенату КСУ розглянули справу за конституційною скаргою Плескача В’ячеслава Юрійовича стосовно перевірки на конституційність припису ч.6 статті 45 Закону України „Про адвокатуру та адвокатську діяльність‟ від 5 липня 2012 року № 5076–VI.

До складу Першого Сенату суду увійшла суддя Совгиря Ольга Володимирівна, яка склала присягу судді Конституційного Суду України 2 серпня 2022 року.

Вже протягом наступного тижня стане відомо про початок дисциплінарного провадження стосовно судді.

Нагадаємо, що Плескач В’ячеслав Юрійович працював у Конституційному Суді України на посаді наукового консультанта судді КСУ Совгирі О.В. на засадах патронатної служби із 8 серпня 2022 року до 4 січня 2023 року. Також Плескач В’ячеслав Юрійович працював на посаді помічника-консультанта як народного депутата України Совгирі О.В. з 3 вересня 2020 року по 27 липня 2022 року.

17 січня 2024 року під час розгляду скарги Плескача В.Ю. суддя КСУ Совгиря О.В. не заявила про самовідвід. Дії судді, ймовірно, можна кваліфікувати за ч. ч. 1, 2 ст.172-7 КУпАП – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Іншими словами, у провадження КСУ за скаргою Плескача В.Ю. планується ухвалення рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який суддя Совгиря О.В. не повідомила у встановленому порядку. Саме перевіркою цих фактів і займатимуться в агентстві.

Нагадаємо, що відповідно до приписів законодавства, повідомлення, яке було направлене до НАЗК 14 березня 2024 року, підлягає попередньому розгляду у строк не більше ніж десяти робочих днів з дня внесення інформації до Єдиного порталу повідомлень викривачів.

У разі підтвердження за результатами попереднього розгляду викладеної у повідомленні інформації винні особи притягаються до дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарне провадження триває тридцять (сорок п’ять) днів з дня завершення попереднього розгляду.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *