Новини

В Національній асоціації адвокатів України оцінили проєкт 10258 “Про ветеранське підприємництво”

Створення законодавчих передумов для розвитку ветеранського підприємництва дозволить забезпечити перехід ветеранів війни до цивільного життя. Адже йдеться про появу нових цілей, формування групової ідентичності, можливість відчувати себе корисним.

Так в Національній асоціації адвокатів України оцінили проект Закону № 10258 від 13.11.2023 «Про ветеранське підприємництво», який має підвищити захист соціально орієнтованого ветеранського бізнесу. Також у комітетах НААУ з питань захисту бізнесу та інвесторів та з питань примусового виконання рішень підготували зауваження і пропозиції до проекту, які доречно буде врахувати після його прийняття у першому читанні.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Законопроект містить загальні положення та визначення (зокрема, суб’єктів ветеранського підприємництва, ветеранського соціального підприємництва), визначає порядок набуття суб’єктом підприємництва статусу ветеранського та його втрату, запроваджує облік відомостей у Єдиному державному реєстрі ветеранів війни, встановлює види та форми державної підтримки ветеранського підприємництва.

У той же час, проект потребує доопрацювання. Зокрема, в частині узгодження з іншими законами (наприклад, із Законом «Про адміністративні послуги» щодо процедури набуття статусу ветеранського підприємництва; із Цивільним кодексом та Кодексом з процедур банкрутства – стосовно порядку стоврення юридичних осбі та їх припинення) та забезпечення єдиного понятійного апарату. Так, визначення учасників юридичних осіб як «членів такої юридичної особи» не відповідає визначеним ГК та ЦК дефініціям і потребує узгодження між собою.

Також має бути упорядкований порядок ведення Єдиного державного реєстру ветеранів війни, з урахуванням того, що відомості з нього будуть слугувати підставою для отримання статусу суб’єкта ветеранського підприємництва і обліку у відповідному реєстрі не лише фізичних осіб (як наразі передбачено законопроектом), а і юридичних осіб.

Окреме занепокоєння викликає наявність у проекті норми (ст. 13), що унеможливлює державну підтримку суб’єктам ветеранського підприємництва у разі заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Така норма не узгоджується із соціальною метою підприємництва, наявними пільгами зі сплати зазначених зборів.

При опрацюванні законопроекту від адвокатів були отримані й інші зауваження та пропозиції. Переглянути їх можна за посиланням.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *