Новини

Адвокатура запрошує НАЗК до вирішення питання щодо декларування членами ВКДКА та дисциплінарних палат КДКА

Аби знайти можливості виходу з ситуації навколо декларування членами ВКДКА та дисциплінарних палат КДКА, Національна асоціація адвокатів України запропонувала ініціювати робочу зустріч з керівництвом Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідний лист спрямований голові НАЗК Віктору Павлущику, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Мета пропонованого спільного заходу – усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У 2019 році змінилася редакція підпункту «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції». До осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, були прирівняні в тому числі особи, які входять до складу дисциплінарних комісій, утворених відповідно до Закону про державну службу, Закону про службу в органах місцевого самоврядування, інших законів. Всупереч своїй первинній позиції, у 2021 році у НАЗК витлумачили цю норму таким чином, що члени КДКА стали суб’єктами декларування, і почали розсилати адвокатам повідомлення про факт неподання декларації та про зобов’язання її подати.

У зв’язку із цим Рада адвокатів України ухвалила ряд рішень, які були адресовані Президенту, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру, Генпрокурору, голові НАЗК для негайного вжиття заходів та прийняття актів, які усувають правову невизначеність (множинне трактування норм Закону «Про запобігання корупції»).

Нагадаємо, у Верховній Раді сьогодні підготовлено до другого читання проект Закону від 05.06.2020 №3602 «Про внесення змін до частини 5 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» щодо усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Окрім цього, у провадженні Конституційного Суду перебуває конституційна скарга члена дисциплінарної комісії КДКА Закарпатської області Оксани Бухтоярової щодо конституційності окремих норм Закону «Про запобігання корупції» та Кодексу адміністративного судочинства України.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *