Новини

Для упередження зривів судових засідань адвокатів пропонують бронювати: внесені правки до проєкту

Народні депутати у поданих ними правках до проєкту Закону про посилення мобілізації пропонують передбачити бронювання адвокатів. Мета – упередити зриви судових засідань.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України з посиланням на СЮГ.

Зараз проєкт №10449 готується до другого читання у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Він передбачає відстрочку від мобілізації для суддів, членів ВРП, ВККС, дисциплінарних інспекторів, передбачає бронювання прокурорів, працівників органів досудового розслідування та правоохоронних органів, але не адвокатів. Разом з тим, кримінальні справи без адвокатів розглядати неможливо.

Поправки до законопроекту про мобілізацію, подані народними депутатами, передбачають запровадження бронювання для адвокатів.

Наприклад, член Комітету Верховної Ради Роман Бабій поправкою 2163 пропонує, щоб бронюванню підлягали не лише особи, які працюють або проходять службу в Національній поліції України, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, ДСНС, Службі судової охорони, в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах (як це прийнято в першому читанні), але й також ті, хто працює в установах експертної служби МВС, як державні виконавці, як приватні виконавці, і як особи, які здійснюють адвокатську діяльність. Адвокати так само є складовою системи правосуддя, про що зазначено в Конституції України, і покликані захищати права і свободи громадян у суді. З урахуванням, що працівники державної системи обвинувачення (прокуратура, правоохоронні органи) бронюються, то такий самий підхід має застосовуватися і до системи адвокатури.

Інший член Комітету ВР з питань правової політики Сергій Демченко також пропонує додати до переліку заброньованих адвокатів у зв’язку з тим, що вони є стороною судового процесу і у разі їхньої тотальної мобілізації робота судів буде паралізована.

Пропонує забронювати адвокатів і член Комітету ВР з питань правової політики Ігор Фріс, а також народні депутати Олександр Бакумов та Анатолій Бурміч (останні з уточненням «крім осіб, стосовно яких припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю»).

Відповідну поправку також вніс народний депутат Микола Тищенко, який пропонує забронювати «адвокатів, відомості про яких включені до Єдиного реєстру адвокатів України та відображаються на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та право на заняття адвокатською діяльністю яких не зупинено».

В свою чергу, член Комітету ВР з питань правової політики Володимир Ватрас пропонує прирівняти у законі про мобілізацію за наслідками по відношенню до військової служби до призначення суддею, членом Вищої ради правосуддя та ВККС, призначення (обрання) державного та приватного виконавця, адвоката, що надає безоплатну вторинну правничу допомогу.

Нагадаємо, на необхідність внесення змін до проекту №10449 раніше звертала увагу НААУ.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *