Новини

У ВРУ обранка від ОПЗЖ Антоніна Славицька та слуга Олександр Ткаченко займаються політичним симулякром

Чи можна якісно і успішно поєднувати професії, які є несумісними? Відповідь очевидна. Запроваджуючи принцип несумісності діяльності, законодавець виходив з того, що таке поєднання вірогідно зашкодить професійній діяльності.

Але схоже, що деякі законодавці іншої думки. На сайті Верховної Ради з’явився текст проекту Закону №11014 від 15.02.2024 «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення підстав несумісності з діяльністю адвоката».

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Піклуючись начебто про забезпечення дотримання конституційної гарантії права кожного на правничу допомогу, автори ініціативи – нардепи Олександр Ткаченко та Антоніна Славицька – пропонують дозволити адвокатам, які призвані в лави Збройних сил України по мобілізації, і надалі надавати правничу допомогу.

При цьому обмеження несумісності стосуватимуться лише військової служби за контрактом або альтернативної (невійськової) служби.

Сьогоднішнє правило, згідно з яким у разі мобілізації адвоката, він зобов’язаний зупинити своє право на зайняття адвокатською діяльністю, нардепи вважають таким, що порушує Конституцію, оскільки у разі мобілізації адвоката його клієнти будуть вимушені шукати нового адвоката, витрачати додатковий час і кошти.

Засади адвокатської діяльності прямо суперечать принципам несення військової служби, – переконана голова Комітету НААУ з питань захисту прав людини Ганна Колесник.

Адже специфіка цілей і завдань адвокатури вимагає максимальної незалежності адвоката у виконанні своїх професійних прав і обов’язків. Це передбачає свободу від будь-якого зовнішнього впливу, тиску чи втручання в діяльність з надання професійної правничої допомоги, здійснення захисту або представництва клієнта.

Але відповідно до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, одними із основних принципів служби є єдиноначальність і суворе підпорядкування. Командир (начальник) наділений всією повнотою розпорядчої влади стосовно підлеглих. І на нього покладено персональну відповідальність за всі сторони життя та діяльності військової частини, підрозділу і кожного окремого військовослужбовця. Начальник має право віддавати підлеглому накази і зобов’язаний перевіряти їх виконання. У свою чергу, підлеглий зобов’язаний беззастережно виконувати накази начальника і ставитися до нього з повагою.

«Отже, у випадку поєднання статусів адвоката та військовослужбовця виникає ситуація, коли людина повинна дотримуватись одночасно двох принципів, які прямо суперечать один одному, – пояснює Г.Колесник. – І коли адвокат ігнорує вимогу несумісності, він ставить під загрозу дотримання прав людини, котру представляє».

Також не варто забувати, що Закон «Про запобігання корупції» містить «дзеркальну» норму щодо заборони сумісництва для військових посадових осіб. Вони не можуть займатися іншою оплачуваною діяльністю або підприємницькою діяльністю. Втім, проект №11014 змін до антикорупційного закону не пропонує. І це певною мірою може свідчити про якість його підготовки.

Що все це може означати на практиці? Навряд командир військової частини зможе терпіти підлеглого, який замість виконання своїх військових обов’язків буде постійно відволікатися на прийом клієнтів, підготовку та участь у судових засіданнях. І посилання на принцип незалежності в бойових умовах точно не діятиме. Тобто, особа, яка намагатиметься поєднувати військову службу з адвокатською діяльністю, буде одночасно і поганим військовослужбовцем, і поганим адвокатом.

Можна припустити, що проект Закону з’явився не для забезпечення реалізації права на правничу допомогу в умовах війни (бо навряд цей проект колись стане законом), але для блокування розгляду іншого питання – бронювання адвокатів. На необхідність його вирішення НААУ неодноразово звертала увагу як Кабінету Міністрів України, так і Верховної Ради. Останній раз – у зв’язку із прийняттям за основу проекту Закону №10449 від 30.01.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Докладніше про це читайте тут.

В січні ті самі народні депутати подали законопроєкт щодо звуження можливостей для НАЗК перевіряти статки чиновників. Проєкт закону №10413 від 17.01.2024.

Довідково: Симуля́кр (від лат. simulacrum — подоба, копія) — ключовий термін постмодерністської філософії, який означає зображення, копію того, чого насправді не існує. Сьогодні це поняття розуміють як культурне або політичне утворення, що копіює форму вихідного зразка. Симулякр може стосуватися яких завгодно речей і смислів.

Антоніна Керимівна Славицька, раніше Антоніна Керимівна Гасанова, народилась 30 квітня 1988 — адвокат, політик. Народний депутат України IX скл. від забороненої в Україні проросійської партії ОПЗЖ[3]. Фігурант центру Миротворець.

Олександр Михайлович Ткаченко, народився 15 червня 1984, м. Конгаз, Комратський район, Молдова — адвокат, політик. Народний депутат України 9-го скликання.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *