Новини

У Запоріжжі відкрили кабінет-музей історії адвокатури регіону

У Запоріжжі відкрили кабінет-музей історії адвокатури Запорізької області. Він розповідає про становлення адвокатської справи на теренах України та регіону. Створили його на базі Національного університету “Запорізька політехніка”.

Про це повідомляє Суспільне.

Стенд про адвокатів-письменників України. Фото: Суспільне Запоріжжя

Кабінет-музей історії адвокатури створили у стінах однієї з аудиторій Національного університету “Запорізька політехніка”. Заклад став двадцятим музеєм з цієї тематики в України, повідомив запорізький адвокат Максим Семенов:

“Ми можемо нарешті пізнати історію адвокатури. Як показує досвід, дуже багато адвокатів не знають, як розпочиналася адвокатура у Запоріжжі. Я впевнений, що це перший крок, для того, щоб попередній досвід адвокатської спільноти втілювався у досвід майбутніх адвокатів”.

Максим Семенов, запорізькій адвокат. Фото: Суспільне Запоріжжя

Стенд про адвокатів-державників України. Фото: Суспільне Запоріжжя

До створення кабінету-музею долучилися як адвокати, так і історики. Для цього досліджували великий масив архівних документів, які зберігаються в обласному архіві, повідомив запорізький історик Валерій Стойчев. Поза тим, багато адвокатських справ залишились втраченими через воєнні події першої половини XX століття:

“Ми не маємо такої збереженості як у Києві та Одесі, коли збереглися навіть окружні колегії судів. Ми мали велику роботу над збором інформації щодо дореволюційного періоду. Аби це зробити мені потрібно було 18 років досліджень, збирали по крихтах”.

Валерій Стойчев, запорізький історик. Фото: Суспільне Запоріжжя

Креслення фасаду Олександрівського тюремного замку. Фото: Суспільне Запоріжжя

На відкритті Владислав Мороко, директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА, зазначив на важливості існування таких музеїв, які допомагають руйнувати російські історичні міфи:

“Це важлива справа. В той час, коли на нулі чи біля нього нищаться наші музеї, знищений Оріхівський музей, Гуляйпільський музей, знищений невеличкий, але потужний музей у Малій Токмачці, робити нове, робити українське у таких музеях — це дійсно круто”.

Владислав Мороко, директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА. Фото: Суспільне Запоріжжя

Кабінет-музей історії адвокатури Запорізької області. Фото: Суспільне Запоріжжя

Під час відкриття кабінету-музею в аудиторії для ознайомлення були представлені справжні архівні документи, що стосуються історії становлення адвокатської діяльності на Запоріжжі. Ці справи доступні для дослідження усім охочим в обласному архіві, повідомила Антоніна Федько, заступник директора архіву та начальник відділу організації і координації архівної справи:

“У нас є три фонди, що пов’язані з адвокатурою: два фонди — це 1920-ті роки і один фонд — це 1939 року, з початку утворення Запорізької області і майже до сьогодення. Але при вивченні історії адвокатури треба брати й фонди інших установ, зокрема, юстиції, прокуратури, судів тощо. Це пошукова робота — знаходити саме ті документи, що розкривають питання становлення адвокатури”.

Антоніна Федько, заступник директора архіву та начальник відділу організації і координації архівної справи. Фото: Суспільне Запоріжжя

Архівні справи з історії адвокатури, які були представлені під час відкриття кабінету-музею. Фото: Суспільне Запоріжжя

Одна з архівних справ, яка була представлена під час відкриття кабінету-музею. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Валерія Стойчева, у роботі музею вже заплановане його розширення завдяки детальним копіям архівних документів та новими експонатами. Наразі в кабінеті-музеї представлено декілька стендів, які розкривають як регіональну історію становлення адвокатської справи, так і всеукраїнську.

Книги у кабінеті-музеї історії адвокатури Запорізької області. Фото: Суспільне Запоріжжя

В основному кабінет-музей створювався для викладачів та студентів вишу, які матимуть змогу вивчити історію адвокатури Запорізької області. Проте музей є відкритий, тому кожен охочий може звернутися до ВНЗ та відвідати заклад.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *