Новини

Не є обладнанням, призначеним саме для виготовлення особливо небезпечних наркотичних засобів, побутові пристрої, які знаходяться у вільному продажі і слугують у буденному житті та які певною мірою можна використовувати для виготовлення наркотичних засобів

Обставини справи

обвинуваченого визнано винуватим у тому, що він незаконно виробив особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс, частину якого зберігав при собі з метою збуту, а решту, з метою збуту зберігав за місцем свого проживання.

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій

місцевий суд визнав винуватою та засудив особу за ч. 2 ст. 307, ч. 3 ст. 313 КК. На підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років без конфіскації майна. Відповідно до ст. 75 КК звільнив особу від відбування покарання з випробуванням.

Апеляційний суд скасував цей вирок в частині призначеного покарання.

Позиція ККС

скасовано вирок апеляційного суду в частині засудження особи за ч. 3 ст. 313 КК і призначення йому покарання на підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів. Закрито кримінальне провадження в цій частині на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК.

Обґрунтування позиції ККС

ККС вказав, що за точним змістом диспозиції ч. 3 ст. 313 КК під обладнанням, призначеним для виготовлення особливо небезпечних наркотичних засобів розуміються апарати, пристрої, прилади, призначені для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (наприклад, конденсаційна труба, випарювач, генератор пари, прес, необхідні для виготовлення гашишу), або окремі вузли, деталі відповідного агрегату (наприклад, насос для відсмоктування фільтра при перегонці опію). Предметом цього злочину не визнаються використані для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів побутові пристрої (кухонний посуд, млинок для кави, м’ясорубка тощо).

ККС звернув увагу, що вилучені за місцем проживання особи речі, а саме: два пластикові судки з паростками рослин в середині, дві електричні лампи, вентилятор, витяжку, електронні ваги, є побутовими пристроями, які знаходяться у вільному продажі, служать у буденному житті та які певною мірою можна використовувати для виготовлення наркотичних засобів, але вони не є обладнанням, призначеним саме для виготовлення особливо небезпечних наркотичних засобів. Тому суд апеляційної інстанції не мав підстав для визнання особи винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 313 КК, а отже, й для призначення йому покарання на підставі ст. 70 КК за сукупністю злочинів.

Постанова колегії суддів Першої судової палати ККС ВС від 21.12.2023 у справі №755/29143/14-к (провадження № 51-2271км23) https://reyestr.court.gov.ua/Review/115861704

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *