Новини

Майстер-клас від Артема Донця: як заробляти на війні та “праві як мистецтві добра та справедливості”

“Є адвокати, які пішли на фронт захищати нас з вами, це зокрема Ілля Костін та Артем Донець, і вони ведуть бойові дії й там, на передовій, і тут, у тилу. Вони кинули виклик цій системі, і за це зараз система їх пресує”.

З такими наративами зараз виступають ті, хто або порушують законодавство щодо професійної несумісності, або ті, хто проти кого відкриті дисциплінарні провадження, або просто ті, хто не поважають свою професію, та уникають реальних бойових дій, влаштовуючи війни серед своїх же колег. Зокрема, серед таких адвокатів і Артем Донець.

Доля у нього склалась непроста, він народився в родині правників, і з малеча знає про непрості шляхи юристів, враховуючи, що берегиня родини свого часу уникнула покарання, довівши прокуратурі, що на оперативному відео Служби безпеки України, вона займалася не отриманням “хабарів”, а “суддівським екзорцизмом”. СБУ ще в 2010 році встановило відеоспостереження за кабінетом підозрюваної в отриманні хабарів судді. На відео було зафіксовано три епізоди отримання грошей від адвокатів, причому, одного з фігурантів було затримано разом з суддею відразу ж після передачі їй конверта. Але, вже 18 жовтня 2012 року прокуратура Харківської області закрила кримінальну справу №49-3046 щодо судді одного з районних судів Харкова Ольги Донець.

Хоч того часу, в Україні на офіційному рівні не існувало поняття – викривач, але ще тоді відвідувачем суддівського кабінету виявився інший адвокат – Олександр Дроздов, який і вирішив самостійно “по-швидкому” вирішити питання за допомогою своєї знайомої судді.

«Донець О.В. заявила, що до неї в кабінет підкидали «сувенірні гроші», землю, мак, голки, дрібні монети, які були розсипані попід стінами всього приміщення суду. Через що вона зверталася до знахарок, ворожки і до батюшки . За рекомендацією знахарок, вона періодично приходила до них у церкву і виконувала певні обряди над цими сувенірними грошима, махала ними над документами. Але незважаючи на те, що вона молилася і виконувала відповідні обряди, гроші і далі продовжували з’являтися в справах, які їй передавали у виробництво. Одна і з знахарок говорила їй, що їй приносять «мертві гроші» і хтось має проти неї «мертві» наміри. Гроші, які їй демонстрували на відеозаписах, є сувенірними, вона розмахувала саме сувенірними грошима», – йдеться в постанові про закриття кримінальної справи.

Протокол свідчення судді Донець з матеріалів судового провадження

Детальніше з “суддівським екзорцизмом” можна ознайомитись в статті Українських новин, але Артему в момент, коли в родині сталась така неприємна ситуація, вже виповнилось 26 років, і він прийняв мужнє рішення – стати адвокатом, і вже у 2012 році отримав право на зайняття адвокатською діяльністю.

Після проходження в 2017 році навчальної програми “Адвокат майбутнього” Артем ділився враженнями, і зазначав, що для нього стала явною одна дуже важлива і не заявлена, проте незримо присутня, мета організаторів цієї програми: згуртування адвокатської спільноти за рахунок спілкування між членами групи навколо системи професійних цінностей та етики адвокатської діяльності найвищих стандартів.

про Етику адвокатської діяльності найвищих стандартів в розумінні адвоката донця

Або етика найвищих стандартів у Артема закінчилась у 2019 році, або просто розуміння в Артема про етику адвокатської діяльності найвищих стандартів має дещо специфічний характер і саме такими він бачить “адвокатів майбутнього”.

Щоб краще розуміти про що мова, давайте перенесемось в події кінця 2023 року. 30 листопада Артем публікує гнівний пост у соціальній мережі, де називає членів Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури нелегітимними та нешанованими”, та додає, “подивимось тепер, як ви почуватиметесь в суді, нешановні колеги”.

Що ж викликало таку реакцію адвоката Донця?

Так, 22.02.2021 року на адресу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області надійшла скарга директора Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України, скорочено ВША НААУ, Кузьменка Савви Євгеновича щодо адвоката Донця Артема Анатолійовича.

В скарзі зазначено, що Донець А.А. дискредитує заходи підвищення кваліфікації адвокатів та ВША НААУ в тому числі шляхом висвітлення у соціальних мережах публікації в яких прямо проводить порівняння органу навчальну платформу, засновану адвокатським самоврядуванням з вошами, використовує глузливу форму закликів до тиску на Вищу школу адвокатури Національної асоціації адвокатів України шляхом публікування хештегів: «Так же ждите мероприятий по повышению квалификации #вши о подленой рыбалке нахлыстом, посадке корабельных сосен методом пикировки и освоения бюджета через qr-код. Не адвокатская деятельность, а #PokemonGo какой-то получается. #давившу #стыдпозор #рахуйбалы».

Через сім місяці після подачі скарги, 02.09.2021 року Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури м. Києва порушила дисциплінарну справу стосовно адвоката Донця Артема Анатолійовича.

В подальшому, після скерування скарги до іншої КДКА, 28.03.2023 року, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Чернівецької області вперше закрила дисциплінарну справу.

Законодавство чітко передбачає строки розгляду скарги. Так, відповідно д ст. 40 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» справа має бути розглянута протягом місяця з моменту її порушення. Однак, в даній справі, з невідомих причин, але можливо відомих адвокатів Донцю, скарга розглядалася більше двох року. Питання чому залишається риторичним.

Ухвалюючи рішення про закриття дисциплінарної справи відносно адвоката Донця А.А. КДКА Чернівецької області не надала належної, вмотивованої оцінки дописам, публікаціям адвоката Донця А.А. в мережі Facebook, в тому числі хештегам, які містяться в них, які були предметом скарги Вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Разом з тим, як пояснив адвокат Донець А.А. на засіданні Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, зазначаючи в своїх дописах абревіатуру «ВША» він мав на увазі приватну організацію – Вища школа адвокатури. Стосовно зазначення в одному з дописів біля абревіатури ВША зображення комахи, адвокат пояснив, що це позначення, яке співзвучне з кровососучою комахою, яка називається вош чи вша.

Рішенням Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури №VI-009/2023 від 29.06.2023 року рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Чернівецької області в складі дисциплінарної палати №159 від 28.03.2023 було скасовано з мотивів невмотивованості та необґрунтованості. Матеріали дисциплінарної справи було вирішено направити на новий розгляд.

Отже виникає ще одне риторичне питання, чому КДКА регіону не здійснила аналіз висловлювань адвоката?

В подальшому, після повторного розгляду скарги КДКА Чернівецької області в друге закриває справу відносно адвоката.

Після перегляду справи у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури виявляється, що висновок дисциплінарної палати КДКА Чернівецької області, про відсутність в діях адвоката Донця А.А. ознак дисциплінарного проступку, – не відповідає вимогам Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», оскільки ознаки поступку встановлюються в рішенні про порушення справи, а не в рішенні про закриття.

Саме ж рішення про порушення справи залишилося діючим. Так тоді чому ж КДКА регіону, порушуючи діюче законодавство, яке регулює процедуру та вимоги дисциплінарного провадження, повторно незаконно закриває справу. В перший раз взагалі відмовившись оцінювати висловлювання, а другий раз з підстав які суперечать Закону.

ВКДКА в свою чергу констатувало, що публікація адвоката Донця А.А. в соціальній мережі Facebook свідчить про порушенням статті 57 Правил адвокатської етики, оскільки таке спілкування в мережі Інтернет не відповідає принципам професійності, стриманості та коректності, а також гідності.

Адвокат не проявив властиву професії стриманість, обережність та коректність, повів себе нешанобливо, допустивши образливу поведінку, яку адвокат не повинен допускати, чим також порушив статтю 59 Правил адвокатської етики.

Засновником Вищої школи адвокатури є Національна асоціація адвокатів України. Участь у навчальних заходах Вищої школи адвокатури НААУ приймають високопрофесійні та кваліфіковані лектори, в тому числі адвокати, які діляться своїм досвідом з колегами. Таким чином, висміювання адвокатом процесу підвищення кваліфікації адвокатів, який організовує Вища школа адвокатури, засновником якої є Національна асоціація адвокатів України, принижує не лише лекторів, які забезпечують підвищення професійного рівня адвокатів, а й адвокатів, які залучені до цього процесу.

Як зазначила ВКДКА, критика не є забороненою, але вона не повинна бути спрямованою на приниження авторитету адвокатури, адвокатської професії та статусу адвоката, вираженою у принизливій чи такій, що порочить честь, гідність та ділову репутацію особи формі, а також містити завідомо неправдиву інформацію або заклики до невиконання рішень органів адвокатського самоврядування.

В результаті, після повного вивчення та перевірки матеріалів справи, оцінки доказам, Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія ухвалює нове рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та застосування дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на шість місяців.

Засідання ВКДКА

Вже 13 грудня Артем Донець пише нову публікацію у соціальній мережі, в який дослівно пише – “Відсутнісь в ЗУ “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” поняття “Ізмєна родінє” і санцкції за триваюче правопорушення у вигляді “розстріл” – не може бути підставою для їх незастосування щодо адвоката Донець А. А.”.

Здавалось би, для чого адвокату, який притримується Правил адвокатської етики, і дійсно вболіває за організацію процесу навчання, так себе поводити? Можливо він надсилав конструктивні пропозиції на адресу навчальної платформи адвокатури? Або має інші інтереси у сфері навчання? Невже представник Вищої школи адвокатури безпідставно скаржиться на дії високоетичного адвоката?

Давайте спробуємо з цим розібратись. Раніше ми зазначали, що випускник першої сотні програми “Адвокат майбутнього” отримав унікальні знання та навики на програмі, і вже після, ділився враженнями, що дуже “важливо, що на тренінгах нас вчать правильній комунікації”. Знайомство з колегами дозволило йому розширити горизонти сприйняття його важливості у процесах навчання і з часом він починає на всіх ресурсах зазначати, що він є розробником таких програм як “Стандарти прав людини в практиці адвокатів і суддів”, “Практичний курс з верховенства права”, тренер Аспен інституту та численних інших освітніх програм для адвокатів і правників.

Артем в 2019 році навіть створює проєкт “Юридическое мясо”, де в описі він зазначає, що “проект создан адвокатами для адвокатов с целью обмена практическими наработками и как альтернативна ВША”. Так, тоді він ще писав та розмовляв виключно російською.

Рекламний банер заходу в рамках проєкту “Юридическое мясо”

Саме з 2019 року адвокат Донець починає боротись за альтернативу – за “юридичне м’ясо”. Очевидним є інтерес Артема в царині навчання, враховуючи, що він вже мав взірців для наслідування – Ростислав Кравець та Інна Рафальська, які організували та зареєстрували ТОВ “ЦЕНТР СТАЖУВАННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ АДВОКАТІВ”, на які збирались кошти “за стажування та навчання”.

Якщо з приватним інтересом адвоката Артема Донця та “м’ясною альтернативою” більш-менш зрозуміло, то до чого тут етика?

Нагадаємо, Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури визначила поведінку адвоката Донця як неетичну, і він має права на оскарження, яким, він до речі, і скористався. Вже у грудні позов був поданий до Харківського окружного адміністративного суду, де ще довго пам’ятатимуть суддю, яка займалась “суддівським екзорцизмом” і виганяла духів з кабінету за допомогою валютних коштів, отриманих переважно у конвертах, що неодноразово було зафіксована на відео-записах СБУ. Але віра в справедливий суд існує, і будемо вірити, що суд зможе розібратись з тим, що “начудив” адвокат Донець у своїй “м’ясній реальності”.

ЩЕ ТРОХИ ПРО ЕТИКУ АДВОКАТА ДОНЦЯ

“Нє-нє, то не треба, на.уй нада”. – така відповідь адвоката Донця в інтерв’ю для Спілки мертвих юристів. На яке питання міг так відповісти адвокат в рамках Правил адвокатської етики, які зобов’язують адвокатів у спілкуванні в мережі інтернет відповідати принципам професійності, стриманості та коректності та гідності. А питання було наступне, “згідно Конституції якого року? Я до того, що Кубань будем повертати?“. Як у Артема вийшло поєднати слова “конституція” та “на.уй”, питання риторичне.

Скріншот з сайту “Спілка мертвих юристів”: https://www.deadlawyers.org/artem-donecz-advokat-zrujnovanogo-harkova/

Отже, очевидним є те, що межі етичності та правила адвокатської етики у “адвоката майбутнього” та “юридичного м’ясника” свої, а не затверджені З’їздом адвокатів 9 червня 2017 року. Що і констатувала Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури у своєму рішенні про призупинення права на адвокатську діяльність протягом 6 місяців. Звертаємо увагу, не позбавлення права на адвокатську діяльність, а тимчасове зупинення. Певно, свідомий адвокат мав би переосмислити свою поведінку, зробити висновки, і припинити хизуватись нестримним нахабством та “дитячою пихатістю”.

Витяг з Єдиного реєстру адвокатів України

“ФРОНТОВИК” ДОНЕЦЬ та кому війна, а кому мати рідна

Глибоко занурившись в тематику навчання та різного роду форматів проведення заходів, Артем вирішив виконати майстер-клас на тему “Як заробити на війні та “праві як мистецтві добра та справедливості”, або простіше кажучи, як всидіти на двох стільцях: отримувати дохід надаючи правничу допомогу клієнтам та заробітну плату, працюючи у військовій частині на “непильній посаді” за окладом військовослужбовця, і при цьому мати час на участь у форумах, дискусіях, тренінгах та інших активностях мирного життя.

Військовослужбовцем Артем себе почав відчувати приблизно у 2010 році, нагадаємо це рік, коли СБУ знімала відео з “колядуваннями” в кабінеті судді Ольги Донець, тоді йому виповнилось 26 років.

“Ні, на війні я не був в 14-му році. В 2008-му році я зрозумів, коли напали на Грузію, що наступними будемо ми. Я в 2010-му році отримав дозвіл на мисливський нарізний карабін, ось він, і з 2010-го року. Це автомат, але без автоматичного режиму вогню. І з 2010-го року я готувався до війни і відчував, що вона точно буде майже на фізичному рівні відчуття”, – зазначає Артем.

Фотосесія Артема Донця для видання “Спілка мертвих юристів”

На даний момент Артем начебто є посадовою особою – військовослужбовцем, а на своїй сторінці у соціальній мережі він зазначає, що навіть є офіцером Збройних сил України, а відповідно знаходиться на утриманні у держави та підпадає під вимоги антикорупційного закону «Про запобігання корупції», а саме п.п. «г» п. 1 ч. 1 ст. 3 суб’єктами, на яких поширюється дія даного закону, є також військові посадові особи ЗСУ. Це означає, що обмеження щодо суміщення та сумісництва, у тому числі заборона на зайняття іншою оплачуваною діяльністю, поширюється на військових посадових осіб Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, крім військовослужбовців строкової військової служби, курсантів вищих військових навчальних закладів, курсантів вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, курсантів факультетів, кафедр та відділень військової підготовки.

Очевидно, що Артем, у випадку, якщо є військовою посадовою особою, зайняття нею іншою оплачуваною діяльністю у вільний від несення військової служби час порушуватиме передбачене п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону обмеження та матиме наслідком адміністративну відповідальність за ст. 172 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5100-8500 грн – з конфіскацією отриманого доходу від підприємницької діяльності чи винагороди від роботи за сумісництвом.

А доходи від надання правничої допомоги у Артема точно є, це підтверджує довідка, яку він сам розмістив на сторінці у соціальній мережі. Так, протягом 2023 року адвокат Донець оформив 110 ордерів особисто на себе, та ще 45 як керівник АО “Донець та партнери”.

Свого часу суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Сергій Фомін звертав увагу адвокатів, що згідно із ст. 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (від 5 липня 2012 року № 5076-VI) несумісною з діяльністю адвоката є військова служба. У разі виникнення обставин несумісності адвокат у триденний строк з дня виникнення таких обставин має подати до ради адвокатів регіону за адресою свого робочого місця заяву про зупинення адвокатської діяльності.

Навіть Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко радив адвокатам виважено підходити в питаннях сумісництва адвокатами під час воєнного часу.

«Потрібно враховувати інтереси обвинуваченого, тому у таких випадках обвинуваченому доцільно обрати собі іншого захисника», – розповів Станіслав Кравченко.

Відповідно до положень частини 1 статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» несумісною з діяльністю адвоката є, зокрема, військова або альтернативна (невійськова) служба (пункт 2 частини 1 статті 7 Закону).

Адвокат Донець, свідомо або не дуже, вирішив не виконувати вимоги профільного закону та не подав заяву про зупинення адвокатської діяльності.

Таким чином, вбачається, що Донцем А.А. вчиняється дисциплінарний проступок у вигляді порушення вимог щодо несумісності, шляхом здійснення професійної адвокатської діяльності – представлення інтересів клієнтів та здійснення захисту у кримінальних провадженнях – під час несення служби у Збройних Силах України. 

І це, не говорячи про те, що ним може бути порушено Закон України “Про запобігання корупції”.

Що ж, бажання заробляти більше – це непогана якість, і це в родині Донців майже “генетична риса”, схоже як і в питаннях етичності дій та поведінки. А як називають правників, які самі порушують закони?

Аби першим отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *