Новини

Ми наполягаємо на тому, що право на справедливий суд повинно залишатися недоторканним навіть в умовах воєнного стану: заступник голови НААУ Валентин Гвоздій

Жодні міжнародні стандарти, в тому числі розроблені ООН, не містять вказівок або рекомендацій для професійних об’єднань адвокатів на випадок війни. Тож роль та обов’язки інституту адвокатури в тих юрисдикціях, які зазнають кризи, визначити досить складно.

На цьому наголосив заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій під час виступу на Конференції до Дня адвокатури Фінляндії. На заході, організованому Асоціацією адвокатів Фінляндії, його запросили виступити із доповіддю про роль адвокатів та асоціацій у захисті принципу верховенства права під час кризи.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Зокрема, В.Гвоздій пригадав Основні принципи ООН стосовно ролі юристів, ухвалені 8-м Конгресом ООН з попередження злочинності та поводженню із правопорушниками у 1990 році. Цим документом декларується, що професійні асоціації юристів відіграють життєво важливу роль у підтримці професійних стандартів та етики, захисті своїх членів від переслідувань і неправомірних обмежень і посягань, наданні юридичних послуг усім, хто їх потребує, і співробітництві з урядовими та іншими установами в досягненні цілей правосуддя і захисту суспільних інтересів.

«Але загальний зміст документа чітко вказує на те, що жодних винятків для асоціацій не робиться навіть під час війни. А це означає, що обов’язки адвокатури навіть в умовах кризи залишаються незмінними», – висловив переконання заступник голови НААУ, РАУ. Він також наголосив, що наразі не створено жодних принципів, вказівок або порад, які б допомогли професійним асоціаціям орієнтуватися у своїй реакції на насильницькі дії, політику, загрози життю та масові порушення прав людини.

В.Гвоздій поділився з учасниками міжнародної конференції тими уроками, які під час війни винесла Національна асоціація адвокатів України. Одним із таких уроків, на його погляд, є необхідність відстоювання принципу верховенства права, зміст якого в кризових умовах знецінюється як окремими державними інституціями, так і суспільством.

Адвокати в Україні ведуть різноманітні справи, багато з яких пов’язані з війною. Для захисника завжди є викликом бути першим в ситуації, з якою ніхто раніше не стикався. Багато адвокатів працюють над справами, спрямованими на відновлення справедливості для людей, які були незаконно затримані, піддані тортурам.  «Ми наполягаємо на тому, що право на справедливий суд повинно залишатися недоторканним навіть в умовах воєнного стану», – резюмував заступник голови НААУ, РАУ.

Ще одним негативним явищем, яке поширюється останні два роки, – це ототожнення адвоката з клієнтом. Навіть представники правоохоронних органів дозволяють собі ставитися до захисника як до співучасника злочину, в якому звинувачують клієнта. Як наслідок, адвокати навіть піддаються фізичному насильству.

На думку В.Гвоздія, причиною загострення цих проблем під час війни стала, зокрема, радикалізація настроїв у суспільстві та девальвація правових стандартів у свідомості громадян. «Десятки тисяч людських жертв як серед військових, так і серед цивільного населення, руйнування інфраструктури та житлових будинків, економічні втрати та зниження рівня життя, розрив соціальних зв’язків – на такому тлі ставлення українців до воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених країною-агресором, є однозначним: винні мають бути покарані за будь-яку ціну», – пояснив адвокат. – Тож захисники стикаються щонайменше з нерозумінням у суспільстві, а в деяких випадках – з обуренням».

«Але позиція Національної асоціації адвокатів України, навіть за таких обставин, залишається непохитною: верховенство права має бути дотримано. Право на справедливий суд має бути забезпечене в Україні незалежно від того, наскільки жахливими є злочини. І на тлі дій агресора така думка є непопулярною і складно для розуміння», – резюмував В.Гвоздій.

Раніше Європейська асоціація адвокатів з питань кримінального права (ECBA) висловила підтримку НААУ в цій позиції, нагадавши, що найвищим призначенням адвокатури є забезпечення всім людям, незалежно від тяжкості висунутих проти них обвинувачень, справедливого судового розгляду, без залякування та упередженості. ECBA також закликала українську владу забезпечити захист адвокатів, а Генеральну прокуратуру та правоохоронні органи – вжити заходів для припинення будь-яких актів втручання в професійну діяльність адвокатів, засудити спроби тиску, неупереджено та ефективно розслідувати всі факти нападів на адвокатів.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *