Новини

7 запитань та відповідей щодо доступу до професії адвоката у Польщі

Польща – європейська країна, до якої після 24 лютого 2022 року виїхало чи не найбільше українців. Серед тих, хто через війну вимушено перебуває за кордоном, є і адвокати. Що їм варто враховувати, аби реалізувати себе там у професійному плані?

Наприкінці 2023 року голова Молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen Сергій Барбашин провів робочу зустріч з деканом Ради адвокатів Варшави (Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie) Миколєм Петржаком. Її результатом зокрема стали домовленості щодо підготовки польськими адвокатами рекомендацій для українських колег. Молодіжний комітет зібрав та систематизував запитання у найбільш типові, а в Раді адвокатів Варшави – надали на них відповіді.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Наводимо перелік запитань та відповіді на них:

1. Які відмінності між юристом та та адвокатом у Польщі?

Доступ до професії регламентується:

адвоката (adwokat) – Законом від 26 травня 1982 року «Про адвокатуру»;юрисконсульта (radcy prawnego) – Законом від 6 липня 1982 року «Про діяльність юрисконсультів».

2. Які органи відповідають за регулювання доступу іноземців до професії адвоката?

Заяви іноземців щодо включення до реєстру адвокатів і реєстру іноземних юристів у Польщі розглядаються Окружними радами адвокатів на підставі Закону про адвокатуру та Закону «Про надання правової допомоги іноземними правниками у Республіці Польща».

3. Які правила доступу іноземців до професії адвоката?

Якщо ви маєте українське посвідчення адвоката, то можете подати заявку на включення до списку іноземних юристів із третіх країн (не країн ЄС) у Польщі. Файл із вимогами для включення до списку іноземних адвокатів із третіх країн для заявників з України можна знайти за посиланням.

При поданні заявки на включення до списку іноземних юристів із третіх країн не потрібно складати іспит із польського права та польської мови, також не обов’язково проходити стажування.

Водночас, для українців, у тому числі тих, які перебувають під тимчасовим захистом, спрощена процедура доступу до професії адвоката відсутня.

4. Які відмінності між статусами іноземного юриста та польського адвоката?

Після включення до списку іноземних юристів із третіх країн ця особа має право надавати юридичні консультації та готувати правові висновки лише з питань законодавства рідної країни чи міжнародного права відповідно до статті 18 Закону від 5 липня 2002 року «Про надання правової допомоги іноземними правниками у Республіці Польща».

5. Чи можуть українці, що мають у Польщі статус іноземного юриста, подати заявку на включення до списку адвокатів?

Іноземний юрист з України не може подавати заявку на включення до списку адвокатів у Польщі навіть після трьох років практики у країні, оскільки таке право доступне лише іноземним юристам із Європейського Союзу.

6. За яких умов український адвокат може стати адвокатом у Польщі?

Єдиний спосіб для адвоката з України потрапити до списку адвокатів у Польщі – це завершити стажування адвоката та скласти адвокатський іспит.

7. Хто може бути звільнений від проходження стажування, перед складанням адвокатського іспиту?

Адвокатський іспит можуть складати такі особи, не завершуючи стажування:

доктори юридичних наук;особи, які протягом щонайменше 4 років у період не більше ніж 6 років до подання заяви про допуск до іспиту були працевлаштовані на посаді судового секретаря, старшого судового секретаря, помічника прокурора, помічника судді або працювали у Верховному Суді, Конституційному Трибуналі або в міжнародному судовому органі, особливо у Конституційному Суді Європейського Союзу або у Європейському Суді з прав людини і виконували завдання, що відповідали посаді помічника судді;особи, які після закінчення навчання на юридичному факультеті закладу вищої освіти протягом періоду щонайменше 4 років у період не пізніше ніж 6 років до подання заяви про допуск до іспиту виконували діяльність, що потребує юридичних знань за трудовим договором або за цивільно-правовим договором, діяльність безпосередньо пов’язану з наданням правової допомоги, адвокатом або юридичним радником, що відповідає вимогам Закону про адвокатуру, чи фірмі адвоката, що відповідає вимогам Закону від 6 липня 1982 року «Про юрисконсультів»;особи, які після отримання вищої юридичної освіти працювали в органах влади не менше 4 років за період не більше 6 років до подання заявки на допуск до іспиту та виконували діяльність, що вимагає юридичних знань, пов’язаних із наданням правової допомоги цим органам;особи, які після завершення стажування працювали протягом не менше 4 років за період не більше 6 років до подання заявки на допуск до іспиту в органах влади чи державних організаціях та виконували діяльність, що вимагає юридичних знань, пов’язаних із розробленням законів, нормативних актів чи актів місцевого самоврядування;особи, які склали суддівський, прокурорський, нотаріальний або іспит судового виконавця;особи, які обіймають посаду радників Генерального прокурора Республіки Польща;особи, які не подавали заявку на включення до списку адвокатів у строк, визначений у статті 69b Закону про адвокатуру;особи, визначені у статті 73(2) Закону про адвокатуру.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *