Новини

Україна взяла участь у конференції, організованій Португальською асоціацією адвокатів та Федерацією адвокатів Європи на тему “Оцифрування правосуддя та розширення можливостей для юридичної досконалості”

У Лісабоні відбулась конференція «Оцифрування правосуддя та розширення можливостей для юридичної досконалості», організована Португальською асоціацією адвокатів та Федерацією адвокатів Європи.

Україну на заході представив заступник голови Комітету НААУ з питань інтелектуальної власності Сергій Барбашин.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Він виступив із доповіддю про регулювання штучного інтелекту в Європі, а також окреслив дотичні юридичні виклики. Серед ключових він виокремив:

різні підходи до розвитку правового регулювання ШІ;право власності на платформи штучного інтелекту;захист прав інтелектуальної власності  на об’єкти, створені ШІ (в Україні об’єкти, згенеровані ШІ, захищаються правом особливого роду – sui generis);зони відповідальності учасників за наслідки роботи штучного інтелекту.

Нагадаємо, у червні 2023 року Європейський парламент здійснив значний крок у напрямі створення правової основи для ефективного та етичного використання штучного інтелекту, ухваливши проект Регламенту ЄС про штучний інтелект (Artificial Intelligence Act).

Барбашин відзначив, що в Україні вже розроблено дорожню карту для правового регулювання сфери та ведеться підготовка до прийняття закону про штучний інтелект. Так, у Національній асоціації адвокатів України утворена робоча група з питань правового регулювання штучного інтелекту. Під час її засідання у серпні минулого року, до якого долучилися представники Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації, Міністерства цифрової трансформації, Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини, Асоціації «IT- Ukraine», були презентовані ключові положення проекту Регламенту ЄС про штучний інтелект.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *