Новини

У адвокатурі критично оцінили пропозиції посилити відповідальність за військові правопорушення

Посилення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію негативно позначитися на якості реалізації принципу законності під час розгляду справ та накладення стягнень.

На прохання голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса у НААУ підготували пропозиції та зауваження до урядового проекту Закону №10379 від 25.12.2023 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення».

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Документ було розроблено у зв’язку з необхідністю удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та посилення відповідальності за військові порушення.

Зокрема, проектом пропонується внесення до КУпАП змін щодо збільшення штрафів за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку (ст. 210) та за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 210-1).

У НААУ критично поставилися до таких ініціатив, оскільки вони не забезпечать досягнення задекларованих цілей. Ані чинна редакція норм, ані запропоновані зміни не передбачають:

деталізації діянь, за вчинення яких передбачається відповідальність. Це ускладнює належну правову кваліфікацію за відповідними складами правопорушень;належного визначення спеціального статусу суб’єкту правопорушення залежно від того чи іншого діяння як підстави притягнення до відповідальності;диференціації видів та розміру стягнення залежно від суб’єкта правопорушення.

У зв’язку із цим в НААУ нагадали, що відповідно до частини першої статті 33 КУпАП при накладенні стягнення повинні враховуватися характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність.

А запропоноване кратне збільшення розміру штрафу без удосконалення засад притягнення до відповідальності в контексті статей 210 та 210-1 КУпАП не відповідає меті законопроекту, адже не забезпечує досягнення поставлених цілей.

Більш докладно з цими та іншими зауваженнями і пропозиціями Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців НААУ до проекту №10379 можна переглянути за посиланням.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *