Новини

Нерідко судове засідання, в якому вирішується доля людини, перетворюється на перформанс, де захисник грає головну роль: голова ВАКС Михайленко

На думку голови Вищого антикорупційного суду, Кримінальний процесуальний кодекс є дуже демократичним, але він розрахований на добросовісне використання, що в наших реаліях — більше виняток, аніж правило.

Про це вона заявила в інтерв’ю ZN.UA.

“Є декілька напрацювань щодо недопущення зловживань у кримінальному провадженні. В межах своїх повноважень ВАКС долучався до обговорення одного з них, проте залишається багато неузгоджених питань. Тут важливо запровадити такі норми, щоб, з одного боку, вони не перешкоджали реалізації права на захист, з іншого — надавали суду можливість розглядати справу навіть в умовах систематичних процесуальних диверсій.

Наприклад, на сьогодні поширеною є схема неявки одного захисника з групи захисників, причому обвинувачений стверджує, що саме сьогодні саме цей захисник має надавати пояснення, бо такою є тактика захисту. В наступне судове засідання не з’являється інший захисник — і так по колу. Або численні відводи чи клопотання із цитуванням практики Європейського суду з прав людини та чинного законодавства на 60–70 сторінок, які по колу заявляються різними учасниками однієї сторони. Непоодинокими є випадки, коли виступ сторони захисту в дебатах або останнє слово триває декілька місяців. Нерідко судове засідання, в якому вирішується доля людини, перетворюється на перформанс, де захисник грає головну роль”, – зазначила Михайленко.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *