Новини

НУЛЬОВА ДЕКЛАРАЦІЯ В УКРАЇНІ

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. На практиці, небагато громадян, що отримують інші доходи, окрім офіційної заробітної плати, подають відповідні декларації. Тож, держава у спробах детінізації доходів громадян створила нові правила.

НАГАДУЄМО, ЩО ДЕКЛАРАЦІЙНА КАМПАНІЯ, ЯКА ПОЧАЛАСЯ З 1 ВЕРЕСНЯ 2021 Р. ТРИВАЄ ДО 1 ВЕРЕСНЯ 2022 Р. І НАДАЄМО РОЗГОРНУТУ КОНСУЛЬТАЦІЮ.

Питання подання податкової декларації (одноразової (спеціальної) добровільної декларації) – далі по тексту добровільна декларація, суб’єкти подання та ставки оподаткування регулюються Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету”, прийнятого від 15.06.2021 року.

НУЛЬОВА ДЕКЛАРАЦІЯ – це механізм легалізації доходів, який дає змогу задекларувати всі доходи, отримані до певної дати, та сплатити з них податок.

Форма нульової декларації затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 02 серпня 2021 року №439. Декларація подається в електронній формі через електронний кабінет платника податків.

Посилання для завантаження одноразової (спеціальної) добровільної декларації

ХТО МОЖЕ ПОДАТИ ДОБРОВІЛЬНУ ДЕКЛАРАЦІЮ

Скористатися добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків.

Тобто, подати нульову декларацію можуть всі громадяни України, за виключенням тих, які вказані нижче.

НЕ МОЖУТЬ БУТИ ДЕКЛАРАНТАМИ ОСОБИ:

які станом на дату початку періоду добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування.
які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).
стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України “Про санкції”.

ЩО МОЖНА НЕ ДЕКЛАРУВАТИ

Фізичні особи, які мають право подати добровільну декларацію, можуть не декларувати у рамках податкової амністії, без негативних наслідків для себе, наступні активи:

активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 000 гривень станом на дату завершення періоду дії податкової амністії;
– нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду дії податкової амністії належало фізичній особі на праві власності в обсязі:
– квартира загальною площею, яка не перевищує 120 квадратних метрів, або житловий будинок загальною площею, яка не перевищує 240 квадратних метрів;
нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, яка не перевищує 60 квадратних метрів;
земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за статтею 121 Земельного кодексу України;
один транспортний засіб особистого використання (крім легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 куб. см і більше та/або середньоринковою вартістю понад 400000 гривень, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).

Щодо вищевикладених активів фізичної особи, не здійснюються нарахування та сплата збору з добровільного декларування та вони вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.

Принагідно зазначаємо, що добровільна декларація не подається у разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення.

СТРОКИ

Строк подання добровільної декларації становить період з 01.09.2021 року до 01.09.2022 року.

СТАВКИ ОПОДАТКУВАННЯ (СУМА ЗБОРУ)

Сума збору з добровільного декларування щодо задекларованих об’єктів становить:

2,5% ставка застосовується щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних у період з 01.09.2021 до 31.08.2022 (з терміном обігу більше ніж 365 днів та без права дострокового погашення);
5% ставка застосовується щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках України;
9% ставка застосовується щодо активів, які знаходяться за кордоном (7% для декларацій, поданих до 1 березня 2022 р.).

СТРОК СПЛАТИ ЗБОРУ

Сплата збору з добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання декларації одним платежем або в розстрочку протягом 3 років трьома рівними платежами. У випадку розстрочки ставка складе 6%, 11,5% (9,5%) і 3% відповідно, перша сума сплачується протягом 30 календарних днів з дати подання добровільної декларації, друга — до 1 листопада 2023 р. та третя — до 1 листопада 2024 р. Несвоєчасна сплата збору тягне анулювання амністії і позбавлення декларанта держгарантій і звільнення від відповідальності.

Добровільна декларація подається в електронній формі через електронний кабінет з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

У період проведення добровільного декларування декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій декларації, виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації. При цьому попередньо подана добровільна декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої декларації.

В добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування.

З моменту отримання від платника податку нульової декларації через електронний кабінет Державна податкова служба України направляє декларанту повідомлення, у якому вказуються реквізити для сплати збору з добровільного декларування. Повідомлення також містить QR-код. Сканування коду автоматично підтягує сформовані реквізити на сплату збору.

Тож, подання добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Після закінчення строку податкової амністії вважається, що всі ті, хто мав право звітувати про свої активи, але не зробив цього, не мають незадекларованих активів. Якщо у когось залишилися такі активи, він буде нести відповідальність за ухилення від сплати податків відповідно до закону.

Якщо залишилися питання – звертайтеся, будемо раді допомогти.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *