Новини

У затверджених тестах, які підготувала Національна школа суддів, виявлено 160 помилок: ВККС заявило про позаштатну ситуацію

Готуючись до чергових оцінювань 5 червня Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія суддів затвердила та оприлюднила перелік тестових питань, за якими збиралась перевіряти знання суддів у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів.

У вказаному рішенні члени ВККС зазначили: «Комісія, обговоривши вказане питання, перевіривши зміст переданих Національною школою суддів України тестових запитань та практичних завдань, розглянувши пропозиції членів Комісії, дійшла висновку про необхідність затвердити питання».

А вже 3 липня Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія суддів виключила 160 питань із переліку тих, які затвердила 5 червня цього року.

“Комісія, обговоривши вказане питання, перевіривши зміст зазначених тестових запитань, розглянувши пропозиції членів Комісії, дійшла висновку про необхідність виключення із тестової бази некоректних та/або неактуальних тестових запитань”, – йдеться у рішенні.

Яку суму збитків принесла державі така непрофесійна поведінка посадових осіб Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Національної школи суддів України будуть досліджувати компетентні органи, однак, вже очевидно, що процес проведення кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів, зірвано. І це відбувається на тлі безпрецедентного кадрового голоду в судовій системі України.

В свою чергу, 9 липня ВККС оприлюднила заяву, що під час складення іспиту у межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді судді та кваліфікаційного оцінювання у зв’язку з накладенням дисциплінарного стягнення відбулась позаштатна ситуація.

Після оголошення про початок складення анонімного письмового тестування учасниками іспиту було виявлено у тестових зошитах некоректність згенерованих тестових запитань. Неодноразово повторювались однакові запитання у кожному варіанті кожного учасника іспиту.

Після виявлення зазначеної позаштатної ситуації час проведення анонімного письмового тестування було зупинено та зібрано в учасників іспиту тестові зошити, роздані перед оголошенням про початок складення тестування.

Окрім цього, було невідкладно повідомлено розробника Системи автоматизації робочих процесів Комісії, а також Департамент контррозвідки Служби безпеки України, Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Нагадаємо, що очолює Національну школу суддів України колишній міністр юстиції часів Віктора Ющенка – Оніщук Микола Васильович. Призначений на цю посаду Оніщук М. В. був ще за часів каденції Віктора Януковича рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 18.11.2013 року. З тих пір ніхто на роботу НШСУ особливої уваги не звертав, що дало змогу перетворити цей заклад на таке собі «тихе» місце для відставних суддів та інших «заслужених» персон.

Це «тихе місце» недешево коштує платникам податків, повідомляв ресурс Аргумент, так в 2021 році тільки на оплату послуг лекторів в Національній школі суддів України було витрачено близько 36 мільйонів гривень.

Але чи є наразі робота Національної школи суддів України ефективною? Чи виправдовує вона ті видатки, які на неї спрямовуються з Державного бюджету України? Звичайно, відповіді на ці питання повинні надати компетентні державні органи судової гілки влади.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *