Новини

Невиконання рішень судів знижує і рівень довіри громадян до органів судової влади: начальник відділу департаменту РЄ з питань виконання рішень ЄСПЛ Пушкар

Війна, розв’язана росією проти України, має безпрецедентний масштаб юридичних наслідків для України. Проте саме в такій складній ситуації дотримання прав людини й продовження забезпечення імплементації Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень ЄСПЛ в національне правозастосування є особливо важливим.

Про це зазначив начальник відділу департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар, повідомляє Судова влада.

Він акцентував увагу на ситуації щодо імплементації рішень ЄСПЛ у групі справ «Жовнер / Юрій Миколайович Іванов / Бурмич та інші проти України». Ця група справ стосується структурної та системної проблеми невиконання судових рішень національних судів і відсутності ефективних засобів правового захисту на національному рівні.

«Тривале невирішення цієї проблеми, яка має євроінтеграційний характер, у правовій площині підриває суть верховенства права в Україні та перешкоджає доступу до правосуддя. Невиконання рішень судів знижує і рівень довіри громадян до органів судової влади», – застеріг Пушкар.

Окремою проблемою, за його словами, є невиконання органами виконавчої влади не тільки поодиноких рішень судів, а й зразкових рішень. Ще одна проблема полягає в недостатньому фінансовому забезпеченні виконання судових рішень. Також питання виникають щодо введення значної кількості мораторіїв на виконання судових рішень, адже мораторій як метод правового регулювання не відповідає вимогам Конвенції і практиці ЄСПЛ.

Павло Пушкар зазначив, що для вирішення системної проблеми невиконання судових рішень держава має зробити певні кроки. Передусім варто визначити загальну кількість рішень, які перебувають на виконанні, та суму заборгованості за ними. Окрім цього, потрібно обрати спосіб вирішення проблематики забезпечення ефективних засобів правового захисту в контексті невиконання судових рішень.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *