Новини

Охтирський міськрайонний суд Сумської області визнав адвоката винним у виправдуванні збройної агресії

Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді                        –         ОСОБА_1 ,

за участю секретаря                        –         ОСОБА_2 ,

прокурора                                –         ОСОБА_3 ,

обвинуваченого                        –         ОСОБА_4 ,

захисника                                –         ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду №5 кримінальне провадження, внесене 21.07.2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22023200000000166, за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Охтирка Сумської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , адвоката (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №1929, видане 31.10.2017 року Радою адвокатів Полтавської області), раніше не судимого,

за ч. 1 ст. 436-2 КК України,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку за наступних обставин.

Верховною Радою Української Радянської Соціалістичної Республіки 24.08.1991 схвалено «Акт проголошення незалежності України», яким урочисто проголошено незалежність України та створення самостійної української держави – України. У преамбулі Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990 вказано, що Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах. Відповідно до розділу V Декларації, територія України в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди. Україна самостійно визначає адміністративно-територіальний устрій та порядок утворення національно-адміністративних одиниць.

Рішенням Конституційного Суду України № 3-зп від 11.07.1997 зазначено, що засади конституційного ладу в Україні закріплені у розділах І, ІІІ та ХІІІ Основного Закону України – Конституції України.

Статтями 1 – 2 Конституції України визначено, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Згідно зі статтею 5 Конституції України, носієм суверенітету та єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 73 Конституції України визначено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України.

Відповідно до статей 132-134 Конституції України територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території. До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь. Місто Севастополь має спеціальний статус, Автономна Республіка Крим (далі – АР Крим) є невід`ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

24 лютого 2022 року о 5 годині Президент російської федерації оголосив про рішення розпочати спеціальну військову операцію в Україні.

У подальшому на виконання вищевказаного наказу військовослужбовці зс рф шляхом збройної агресії, із застосуванням зброї незаконно вторглись на територію Україну через державні кордони України в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, інших областях та здійснили збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, житлові масиви та інші цивільні об`єкти та здійснили окупацію частини території України, чим вчинили дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що продовжується по теперішній час та призводить до загибелі значної кількості людей та інших тяжких наслідків.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», який затверджено Верховною Радою України, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб та у подальшому неодноразово продовжено.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції» № 2110-ІХ від 03.03.2022 внесено зміни до Кримінального кодексу України, та доповнено ст. 436-2, якою передбачено кримінальну відповідальність за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікацію її учасників.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у громадянина України ОСОБА_4 , який будучи проросійсько-налаштованою особою, що підтримує агресивну політику російської федерації, та звинувачує українську владу та США в розв`язуванні та ескалації конфлікту між Україною та російською федерацією з 2014 року, у вересні 2022 року (точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлена), виник злочинний умисел, направлений навиправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, шляхом схиляння інших людей до своєї позиції під час листування та особистого спілкування з ними.

При цьому, ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що його співрозмовники, не поділяють його антиукраїнських думок та тверджень, ініціативно, систематично, активно з використанням різних аргументів, досвіду та власного авторитету, під час листування та особистого спілкування з іншими особами, маючи на меті схиляння інших людей до своєї позиції, формував у адресатів антивладні та проросійські настрої, звинувачував державну владу України та США в розв`язанні війни, представляв війну, розв`язану російською федерацією проти України, як вимушений крок влади країни-агресора, спровокований «антиросійською» політикою європейських держав та США.

З метою реалізації свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 18.09.2022 року, о 10 год. 40 хв., перебуваючи у м. Охтирка Сумської області (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи власний мобільний телефон марки «Samsung Galaxy S22», модель: «SM-S901B/DS», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з двома сім-картками з абонентськими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , а також обліковий запис месенджера «Телеграм», що зареєстрований за абонентським номером НОМЕР_3 (ім`я користувача « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), надіслав ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що зареєстрований в мессенджері «Телеграм» за абонентським номером  НОМЕР_5 ,текстове повідомлення наступного змісту « Киев , соглашаясь на помощь Запада по ленд-лизу, ставит под угрозу собственный суверенитет. Расплатой может послужить сдача в распоряжение США и НАТО собственных территорий, заявил обозреватель испанского издания Rebelion ОСОБА_21.

По его словам, непомерно огромный долг заставит политиков Украины сделать это. “Десятки военных баз, как это уже было в Германии после Второй мировой войны, будут построены на этих землях”, – строит прогнозы автор статьи. Таким образом, уверен ОСОБА_21, Киев сам себе роет яму, рискуя будущим.

Журналист утверждает также, что США и НАТО потому настойчиво навязывают Украине поставки вооружений, чтобы в будущем выкачивать средства из бюджета страны в пользу собственных ВПК. В результате Киев прикроет Вашингтон в Европе и станет инструментом для продвижения американских интересов. ОСОБА_8 (зображення прапору російської федерації)». Вказане повідомлення ОСОБА_4 надіслав, шляхом пересилання відповідного повідомлення з каналу месенджера «Телеграм» під назвою « ОСОБА_8 ».

Надалі, реалізовуючи свій єдиний злочинний умисел, ОСОБА_4 , в той же день 18.09.2022 року, о 14 год. 13 хв., перебуваючи у м. Охтирка, Сумської області, (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи власний мобільний телефон марки «Samsung Galaxy S22», модель: «SM-S901B/DS», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з двома сім-картками з абонентськими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , а також обліковий запис месенджера «Телеграм», що зареєстрований за абонентським номером НОМЕР_3 (ім`я користувача « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), на запитання ОСОБА_6 «Как думаешь на сколько процентов это правда», надіслав останньому текстове повідомлення наступного змісту: «Я думаю это правда на 100 % и Россия по сути за это воюет чтобы не было таких баз, так как это для России прямые угрозы. Насколько получится у США и НАТО реализовать этот план это покажут результаты войны, но война будет тяжелая и долгая, так как никто из них не имеет права проиграть поскольку это будет решат мир будет однополярным так как было с 1991-2021 или будем многополярным и центры принятия решений будут находится не только у Вашингтоне, а еще в Москве и Пекине. Только время может показать как будет оно на самом деле, но это еще будет идти годами, а может и десятками лет».

Відповідно до висновку експерта Сумського НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/119-23/17206-ЛД від 18.12.2023 року, за результатами проведення судової лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи мовлення, у вказаному текстовому повідомленні містяться виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Продовжуючи реалізацію свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 31.12.2022 року, перебуваючи за місцем фактичного проживання, за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи власний мобільний телефон марки «Samsung Galaxy S22», модель: «SM-S901B/DS», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з двома сім-картками з абонентськими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , а також обліковий запис месенджера «Телеграм», що зареєстрований за абонентським номером НОМЕР_3 (ім`я користувача « НОМЕР_6 »), надіслав о 22 год. 44 хв. ОСОБА_6 , що зареєстрований в месенджері «Телеграм» за абонентським номером НОМЕР_5 та о 22 год. 45 хв. ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що зареєстрована в месенджері «Телеграм» за абонентським номером НОМЕР_7 , відеозапис тривалістю 01 хв. 12 сек., на якому зображено привітання російського співака ОСОБА_10 ( ОСОБА_10 ) з новим роком військовослужбовцям збройних сил російської федерації наступного змісту: «Дорогие наши воины, защитники, несмотря на то, что озверевший Запад примерно каждую сотню лет гонит свои войска на нас, Новый год никто не отменял. Это было в истории множество раз, к нам с войной приходила беда, но мы снова вставали и встанем сейчас, по-другому не быть никогда. Кто-то может предать, кто-то может уйти, кто-то прячет звериный оскал. Не заставить россию покорно идти по указанным кем-то местам. Дорогие друзья, вы на самом краю, вы защищаете своих детей, матерей, сестер, братьев, свою Родину, свою страну. Мы в вас верим, возвращайтесь живые. И с Новым годом вас, ваш ОСОБА_10.» та тексту до відео наступного змісту: «Мощное поздравление нашим воинам от ОСОБА_10 . Пробирает до мурашек. Эхо Войны». Вказане повідомлення ОСОБА_4 надіслав, шляхом пересилання відповідного відеозапису з каналу месенджера «Телеграм» під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Відповідно до висновку експерта Сумського НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/119-23/17206-ЛД від 18.12.2023 року, за результатами проведення судової лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи мовлення, у вказаному відеозаписі міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

В подальшому, з метою реалізації свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 07.06.2023 року, о 07 год. 06 хв., перебуваючи у м. Охтирка Сумської області (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи власний мобільний телефон марки «Samsung Galaxy S22», модель: «SM-S901B/DS», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з двома сім-картками з абонентськими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , а також обліковий запис месенджера «Телеграм», що зареєстрований за абонентським номером НОМЕР_3 (ім`я користувача « НОМЕР_6 »), надіслав ОСОБА_6 , що зареєстрований в месенджері «Телеграм» за абонентським номером  НОМЕР_5 ,текстове повідомлення наступного змісту «! То, что мы сейчас делаем в Украине – это просто массовое насилие над украинцами – кандидат в президенты США ОСОБА_20.

Мы просто втянули Украину в прокси-войну против Советов (России). И их пожирают эти геополитические махинации неоконсерваторов в Белом доме, которые изображают происходящее в войне в виде комиксов, которые многие американцы проглотили.

Мы (Штаты) превратили Украину в скотобойню, которая уничтожила 350 тысяч молодых украинцев. Они лгут о том, сколько людей погибло. Они скрывают это от нас. Пентагон скрывает это от американского народа. Украина скрывает это от своего народа. Но погибло 350 тысяч человек. Русские убивают украинцев в соотношении 7 к 1.

И мы превратили эту бедную маленькую страну в поле для убийств этих идеалистически настроенных молодых ребят, чтобы продвинуть геополитическую повестку дня, которая не имеет ничего общего с Украиной. ІНФОРМАЦІЯ_9 – Подписаться». Вказане повідомлення ОСОБА_4 надіслав, шляхом пересилання відповідного повідомлення з каналу месенджера «Телеграм» під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_9».

Відповідно до висновку експерта Сумського НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/119-23/17206-ЛД від 18.12.2023 року, за результатами проведення судової лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи мовлення, у вказаному текстовому повідомленні міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Не зупиняючись на скоєному, продовжуючи реалізацію свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 19.08.2023 року, в період часу з 19 год. 27 хв. по 19 год. 47 хв., перебуваючи за місцем свого фактичного проживання за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи власний мобільний телефон марки «Nokia», IMEI 1:  НОМЕР_8 , IMEI 2:  НОМЕР_9  та абонентський номер НОМЕР_10 , під час особистого спілкування по телефону з ОСОБА_12 ,  ІНФОРМАЦІЯ_4 , який використовує абонентський номер  НОМЕР_11 , усно, ініціативно та активно, з використанням різних аргументів та власного авторитету,висловлював особисті та сталі твердження, в яких виправдовував збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, що виразились в таких фразах: «Уже наші соседи *буть за таке руководство, *бать»; «Самі винуваті, ОСОБА_13 , багато чим. ОСОБА_13 , багато в чому самі винуваті».

Надалі, з метою реалізації свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 01.09.2023 року, в період часу з 18 год. 17 хв. по 18 год. 42 хв., перебуваючи за місцем свого фактичного проживання за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи власний мобільний телефон марки «Nokia», IMEI 1:  НОМЕР_8 , IMEI 2:  НОМЕР_9  та абонентський номер НОМЕР_10 , під час особистого спілкування по телефону з ОСОБА_14 ,  ІНФОРМАЦІЯ_6 , який використовує абонентський номер  НОМЕР_12 , усно, ініціативно та активно, з використанням різних аргументів та власного авторитету,висловлював особисті та сталі твердження, в яких заперечував збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, що виразились в таких фразах: «Давай вернимся два года назад, не було войни, не було території, дальше шо? Шо ми ладу давали, був порядок? Ну понимаєш чи нє»; «А би оце був порядок, ми розвивалися, да, на нас наїхали. Це одне діло. А коли срачі везде порозводили, ну корупції і ніщета, ну як може, а би тільки (нерозбірливо) або хто на мінімалку».

В подальшому, з метою реалізації свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 02.09.2023 року, в період часу з 15 год. 20 хв. по 15 год. 29 хв., перебуваючи у м. Охтирка Сумської області (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи власний мобільний телефон марки «Samsung Galaxy S22», модель: «SM-S901B/DS», IMEI 1:  НОМЕР_1 , IMEI 2:  НОМЕР_2  та абонентський номер НОМЕР_3 , під час особистого спілкування по телефону з громадянином України ОСОБА_15 ,  ІНФОРМАЦІЯ_7 , який використовує абонентський номер  НОМЕР_13 , усно, ініціативно та активно, з використанням різних аргументів та власного авторитету,висловлював особисті та сталі твердження, в яких заперечував збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, що виразились в таких фразах: «А ти знаєш, хто первий обстрелював українські города? Ну, вот, хто первий обстрелював українські города?»; «Не знаєш! Так ти багато чого не знаєш. ОСОБА_16»; «Ну, так ти багато що не знаєш»; «Бачив. І я знаю, хто обстрелював мене. Да. Я тоже це знаю»; «І од кого я зй*бував»; «Так, вони щас так же обстрелюють, вони ж не то. що. Вони ж не перестали, і пока не перестануть»; « ОСОБА_16 . Ну чесно. Ну ти мене пробач, ну ти багато чого не понімаєш».

Надалі, продовжуючи реалізацію свого єдиного злочинного умислу, направленого на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 04.09.2023 року, в період часу з 20 год. 22 хв. по 21 год. 14 хв., перебуваючи у м. Охтирка Сумської області (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи власний мобільний телефон марки «Nokia», IMEI 1:  НОМЕР_8 , IMEI 2:  НОМЕР_9  та абонентський номер НОМЕР_10 , під час особистого спілкування по телефону з громадянкою України ОСОБА_17 ,  ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка використовує абонентський номер  НОМЕР_14 , усно, ініціативно та активно, з використанням різних аргументів та власного авторитету,висловлював особисті та сталі твердження, в яких заперечував збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, що виразились в таких фразах: «Ти знаєш, який город первый начали обстреливать?»; «Начали Макіївку обстреливать. Там одній дівчині ногу одірвало, вона вийшла з дитиною»; «Гулять. Убило дитину, її убило. Там люди, человек 5-7 погибло. Це було ще липень 2014-й год. Ми ще нічого не знали, а там уже (нерозбірливо)»; «А там уже ВСУ уже обстреливали», а також виправдовував та заперечував збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, що виразилось в таких фразах: «Так там же жизни не було. Її постоянно обстреливали оцю Макіївку, Горловку, постоянно обстреливали оті ж, ВСУ. Я її тоже от части понимаю. Це ж, по суті, не Росія первая начала обстреливать украинские города.»; «…аби ж ти сидиш, і тебе б обстреливали, понимаешь, українські воєнні, ти б тоже на них би зла була».

Не зупиняючись на скоєному, реалізовуючи свій єдиний злочинний умисел, направлений на схиляння інших людей до своєї проросійської позиції, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, ОСОБА_4 24.09.2023 року, в період часу з 14 год. 48 хв. по 15 год. 39 хв., перебуваючи у м. Охтирка Сумської області (точне місце досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи власний мобільний телефон марки «Nokia», IMEI 1:  НОМЕР_8 , IMEI 2:  НОМЕР_9  та абонентський номер НОМЕР_10 , під час особистого спілкування по телефону з громадянином України ОСОБА_18 ,  ІНФОРМАЦІЯ_8 , який використовує абонентський номер  НОМЕР_15 , усно, ініціативно та активно, з використанням різних аргументів та власного авторитету,висловлював особисті та сталі твердження, в яких виправдовував збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, що виразились в таких фразах: «Кричали «путін ху*ло» на параді. Думаю: «*б твою мать, це ви др*чите, кричите, і шо случиться, не дай Бог, мене на помощь не зовіть». Проходить (нерозбірливо) год, день в день, і на них нападають. На них, не на мене»; «Та того, шо я ничого поганого не зробив, а вони зробили х*ёве, понимаешь? Я просто, як жертва»; «Ну, ті, хто кричали, по суті, ті і спровацировали, по суті.».

Відповідно до висновку експерта Сумського НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/119-23/16497-ЛД від 07.12.2023 року, за результатами проведення судової лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи мовлення встановлено, що у вищевказаних висловлюваннях ОСОБА_4 , містяться виправдовування, запереченя збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Таким чином, своїми умисними, протиправними, суспільно-небезпечними злочинними діями, ОСОБА_4 вчини кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 436-2 КК України, тобто у вчиненні умисних дій, що виразились у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Разом з обвинувальним актом до суду надійшла угода про визнання винуватості, укладена 21.06.2024 між прокурором Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 за участю захисника ОСОБА_5 .

Згідно з угодою ОСОБА_4 беззастережно та у повному обсязі визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 436-2 КК України, в обсязі викладеному в обвинувальному акті, та зобов`язується сумлінно співпрацювати із стороною обвинувачення та судом, а це означає, що він буде не лише правдиво та повною мірою відповідати на всі поставлення запитання, а й з`являтися в установлений законодавством строк за викликом прокурора та суду, а також зобов`язується не замовчувати факти щодо вчинення ним вказаного кримінального правопорушення.

При узгодженні покарання прокурором враховано: ступінь та характер сприяння підозрюваною у проведенні кримінального провадження щодо неї; характер та тяжкість підозри, фактичні обставини скоєного правопорушення; наявність пом`якшуючих покарання обставин у відповідності із ст. 66 КПК України, а також обставин, які характеризують особу підозрюваного, а саме: щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, вчинення кримінального правопорушення вперше, відсутність потерпілих у провадженні, те, що від його дій прямих тяжких наслідків скоєними протиправними діяннями не завдано, позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні неповнолітню дитину; наявність суспільного інтересу в забезпеченні швидкого судового провадження.

Беручи до уваги наявність вищенаведених обставин, які істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, сторони дійшли згоди про призначення покарання за ч. і ст. 436-2 КК України у виді позбавлення волі строком два роки без конфіскації майна, звільнивши ОСОБА_4 на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням.

В судовому засіданні обвинувачений зазначив, що розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, визначені ст. 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення, та вид покарання, який до нього буде застосований в результаті затвердження угоди про визнання винуватості судом, та наполягає на затвердженні угоди про визнання винуватості.

Захисник наполягає на затвердженні угоди про визнання винуватості як такої, що в повній мірі відповідає як інтересам суспільства так і інтересам обвинуваченої.

Прокурор пояснив, що йому зрозумілі наслідки затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України та просить затвердити зазначену угоду.

Суд проаналізував надані матеріали, вислухав пояснення обвинуваченого та його захисника, думку прокурора, які вважають, що угода про визнання винуватості може бути затверджена судом, дійшов такого висновку.

Як вбачається з наданих матеріалів, дії обвинуваченого обґрунтовано кваліфіковані за ч. 1 ст. 436-2 КК України – у вчиненні умисних дій, що виразились у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Обвинувачений свою винуватість у вчиненні зазначеного злочину визнає.

Встановлено, що укладення угоди про визнання винуватості між обвинуваченим та прокурором є добровільним. Зміст та порядок укладення угоди відповідає вимогам ст.ст. 469, 472 КПК України.

Умови угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам кримінального процесуального закону, міра покарання, узгоджена обвинуваченим та прокурором, визначена в межах санкції ч. 1 ст. 436-2 КК України із застосуванням положень ст. 75 КК України, а тому не суперечить інтересам суспільства. Підстав для відмови в затвердженні угоди про визнання винуватості, передбачених ч. 7 ст. 474 КПК України, не встановлено.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості.

Клопотань про обрання обвинуваченій запобіжного заходу до набрання вироком законної сили до суду не надходило.

Долю речового доказу по справі суд вважає за необхідне вирішити у відповідності до вимог ст.ст. 96-1, 96-2, 100 КПК України, застосувавши спеціальну конфіскацію.

З обвинуваченого ОСОБА_4 підлягають стягненню витрати за проведення експертиз відповідно до ст. 124 КПК України.

Арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді підлягає скасуванню, відповідно до ст. 174 КПК України

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 374 376, 475 Кримінального процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 21 червня 2024 року між прокурором Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 за участю захисника ОСОБА_5 у кримінальному провадженні №22023200000000166 від 21.07.2023 року за обвинуваченням за ч. 1 ст. 436-2 КК України.

ОСОБА_4 визнати винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 436-2 КК України та призначити йому покарання за цим законом у виді 2 (двох) років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком на два роки, якщо протягом іспитового строку він не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки:

– періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

– повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

– не виїжджати за межі України без погодження уповноваженого органу з питань пробації.

ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили запобіжний захід не обирати.

Стягнути з ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_16 , на користь держави витрати за проведення судових лінгвістичних (семантико-текстуальних) експертиз в розмірі 21203 (двадцять одну тисячу двісті три) гривні 84 копійки, код класифікації доходів бюджету 24060300 «інші надходження».

Речові докази – мобільний телефон марки «Samsung Galaxy S22», модель: «SM-S901B/DS», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , з двома сім-картками з абонентськими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , мобільний телефон марки «Nokia», IMEI 1: НОМЕР_8 , IMEI 2: НОМЕР_9 та абонентський номер НОМЕР_10 , які належить ОСОБА_4 у поліетиленовому сейф-пакеті № НОМЕР_17 , що були передані на зберігання слідчого відділу ІНФОРМАЦІЯ_10 згідно квитанції 2024-28 від 15.05.2024 р., – конфіскувати в дохід держави в порядку спеціальної конфіскації, скасувавши арешт, накладений ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 09 травня 2024 року.

Вирок може бути оскаржений до Сумського апеляційного суду через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Роз`яснити учасникам судового провадження їх право на отримання в суді копії вироку.

Суддя Охтирського міськрайонного суду                          ОСОБА_1

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *