Новини

Адвокатура вважає, що оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом “єдиного вікна”

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

Таку думку 27 червня висловили представники Національної асоціації адвокатів України під час робочої зустрічі, яку організували Державна судова адміністрація України та Вища рада правосуддя для обговорення поточної проблематики та формування оновленої концепції ЄСІКС.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Участь у заході взяли заступник голови Комітету з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності Ігор Колесников, голова Комітету НААУ з питань господарського права та процесу Ганна Осетинська, її заступник Дмитро Величко та член Ради цього ж Комітету Олег Кулик.

Адвокати, як активні користувачі системи, висловили своє бачення проблематики.

В рамках технічної складової було відзначено вади наявного функціоналу системи, які впливають на зручність користування ЄСІКС, а також не повною мірою узгоджуються із нормативним регулюванням електронного судочинства.

Нагадаємо, у лютому цього року адвокати повідомляли про технічні збої в роботі підсистеми «Електронний суд». Зокрема, скарги стосувалися неможливості авторизуватись в електронному кабінеті. І це обмежувало сторони процесів у реалізації процесуальних прав, зокрема, подавати документи, брати участь у судових засіданнях в режимі відоконференції. Тоді НААУ поінформувала ДСАУ про виявлені проблеми.

Їх наявність згодом підтвердив і технічний аудит. А недосконалість архітектури Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи і недостатню якість сервісів також відзначили у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики. Вже 7 березня до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) системи (рішення ВРП від 17.08.2021 №1845/0/15-21) були внесені зміни, якими уточнено способи автентифікації. 16 березня набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження системи, якими інформаційно-телекомунікаційна система була перейменована на інформаційно-комунікаційну.

Черговим етапом є функціональний аудит системи, до якого залучають працівників апаратів судів, адвокатів, представників органів досудового слідства.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *