Новини

Голова Комітету НААУ з питань сімейного права розповіла про нюанси роботи адвоката у сімейних справах студентам-правникам у Чернівцях та Львові

Права та обов’язки наречених, подружжя, відмінності зареєстрованого шлюбу від фактичних шлюбних відносин, практика укладення шлюбного договору та причини низького рівня укладення угод в сімейних стосунках в Україні.

Про ці та інші питання студентам-юристам у Чернівцях та Львові розповіла голова Комітету НААУ з питань сімейного права Лариса Гретченко, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Вона провела семінари «Шлюбно-сімейні відносини крізь призму сучасності» для студентів юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та «Сімейне право як чинник особистісно-професійного зростання майбутнього юриста» для студентів Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ.

Адвокат поділилася досвідом у справах про поділ бізнесу подружжя та майна, набутого під час спільного проживання сім’єю, ознайомила з поточними викликами та складнощами врегулювання спорів про встановлення та оспорювання батьківства, окреслила нюанси реалізації права на спадкування дітьми.

Увагу студентів привернули практичні аспекти застосування відповідальності за порушення у сфері сімейних правовідносин. Л.Гретченко висвітлила підстави і наслідки визнання шлюбу недійсним, позбавлення права одного з подружжя на рівну частку при поділі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, позбавлення батьківських прав, позбавлення права бути усиновлювачем, опікуном або піклувальником, відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, недійсність/скасування усиновлення та тощо.

Голова Комітету НААУ та студенти-юристи також обмінялися думками щодо ролі адвоката у справах сім’ї та захисту прав дітей, практики надання правничої допомоги за принципом найкращого забезпечення інтересів дитини, переваг сімейної медіації та важливості вміння вести переговори і домовлятися.

«Погляди сучасної молоді на шлюб та сім’ю досить різні. Оскільки сімейні відносини будуються на емоційній близькості, почуттях любові, довіри і взаємної відповідальності, сьогодні однією з найгостріших проблем є нестабільність шлюбів та масовий характер розлучень. Особистісний і професійний інтерес майбутніх юристів включає як знання сімейного права та процесуальних важелів впливу, так і медіацію та інші способи альтернативного врегулювання спорів, що дозволяє раціонально використовувати час, уникати зволікань, не перетворювати учасників сімейних відносин в суперників та зберегти неконфліктне спілкування у майбутньому», – прокоментувала семінари Л.Гретченко.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *