Новини

Голова НААУ Лідія Ізовітова звернулась до Омбудсмена щодо необхідності подання декларацій представниками дисциплінарних органів адвокатури

Уповноваженого ВР з прав людини просять висловити свою позицію щодо необхідності подання декларацій представниками дисциплінарних органів адвокатури, а також розглянути можливість його участі у розгляді справи з цього питання у Конституційному Суді.

Відповідний лист-звернення до Омбудсмана направила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Нагадаємо, у 2019 році було оновлено підпункт «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції». Згідно з новою редакцією, до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, були прирівняні представники громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інші особи, які входять до складу конкурсних та дисциплінарних комісій, утворених відповідно до Закону про державну службу, Закону про службу в органах місцевого самоврядування, інших законів.

Витлумачивши цю норму таким чином, що члени КДКА стали суб’єктами декларування, Національне агентство з питань запобігання корупції почало розсилати адвокатам повідомлення про факт неподання декларації та про зобов’язання її подати. Одне з таких повідомлень оскаржила до суду член ДП КДКА Закарпатської області Оксана Бухтоярова. Оскільки зрештою Верховний Суд усунувся від вирішення питання, чи є адвокати суб’єктами декларування, вона подала конституційну скаргу. Докладніше про це читайте тут.

В НААУ відзначають, що безпідставне та протиправне вимагання від членів ВКДКА та членів дисциплінарних палат КДКА з боку НАЗК подавати декларацій як осіб, які наділені повноваженнями на виконання функцій держави, є порушенням прав та свобод громадянина. Також це є втручанням з боку державних органів у відносини самоврядного інституту адвокатури.

Рада адвокатів України неодноразово на своїх чергових та позачергових засіданнях ухвалювала рішення про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, керівництва НАЗК, тощо, однак бажаного результату досягнуто, не було.

Також в НААУ звернули увагу на проект Закону від 05.06.2020 №3602 «Про внесення змін до частини 5 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» щодо усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», який отримав схвальні висновки профільних комітетів Парламенту та готовий до другого читання.

Законопроект усуває множинне трактування положень Закону України «Про запобігання корупції». А відповідно до нього ж у разі якщо норми цього Закону чи інших актів законодавства у сфері запобігання корупції допускають неоднозначне (множинне) тлумачення норм щодо прав та обов’язків осіб, на яких поширюється дія цього Закону, застосовується найбільш сприятливе для таких осіб тлумачення норми.

Аби першими отримувати новини, підпишіться на телеграм-канал ADVOKAT POST.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *