Новини

НАДАННЯ СВІДКОМ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ЗРАЗКІВ ПОЧЕРКУ

Майже в кожному кримінальному провадженні з розслідування економічних злочинів призначається почеркознавча експертиза і майже ніколи – після повідомлення особі про підозру.

Для призначення такої експертизи слідчому потрібно відібрати експериментальні зразки почерку у особи, яка принаймні поки що знаходиться в статусі свідка. Зазвичай таку процедуру поєднують із допитом, де у свідка запитають добровільну згоду на надання зразків почерку.

І ТОДІ ПОСТАЄ ЦІКАВЕ ПИТАННЯ: ЯК БУТИ?

З одного боку, свідок прямо не зобов’язаний нормами кримінально-процесуального законодавства надавати експериментальні зразки почерку. При цьому, КПК України й не передбачає права на відмову від їх надання. Щодо відповідальності свідка, вона передбачена лише за ненадання або надання неправдивих показань чи злісне ухилення від явки.

Тож, виходимо з загального правила: все, що не заборонено, дозволено. Тобто свідок має право відмовитися від добровільного надання експериментальних зразків почерку. Тим паче, що в разі відмови свідка у наданні зразків для експертизи – КПК України передбачає примусовий відбір лише біологічних зразків.

Якщо слідчий (прокурор) виносить постанову про відбір експериментальних зразків для експертного дослідження ситуація дещо змінюється, адже відповідно вимог кримінально-процесуального законодавства постанови слідчого є обов’язковими для виконання всіма фізичними та юридичними особами.

Водночас, наслідки невиконання свідком постанови слідчого в рамках кримінального провадження є ще однією прогалиною в законодавстві. На нашу думку, стаття 185 КУпАП не може бути застосована в даному випадку, тому що передбачає відповідальність за невиконання розпорядження або вимоги виключно поліцейського та діяльність, пов’язану з охороною громадського порядку, що важко ототожнити з постановою слідчого або прокурора під час здійснення досудового розслідування.

За таких обставин, перед тим як добровільно надавати зразки почерку свідку необхідно оцінити наявність чи відсутність ризиків, пов’язаних з таким наданням.

АДЖЕ ДУЖЕ ЧАСТО СВІДОК, НАДАЮЧИ ЗРАЗКИ ПІДПИСУ, СВОЄЮ Ж РУКОЮ ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА ПІДОЗРЮВАНОГО.

Експертний висновок є джерелом доказів в кримінальному провадженні за умови його допустимості, тобто якщо отриманий в законному порядку. Сама по собі експертиза може бути проведена лише за наявності вільних та умовно-вільних зразків підпису, але такий висновок експерта захиснику буде легше «розбити» при розгляді справи по суті, у зв’язку із неповнотою об’єкту дослідження.
Беручи до уваги зміст ст.63 Конституції України у широкому тлумаченні, свідок, як і будь-яка особа має право на захист і не несе відповідальності за відмову від дачі показів відносно себе. А чим є зразки почерку, як не відомостями про себе?

Тож, перш ніж погоджуватися на пропозицію слідчого «надати автограф» проаналізуйте, чи не підписує свідок таким чином собі підозру у вчиненні злочину?

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *