Новини

10 ПРОФЕСІЙНИХ ПОРАД ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ НА ДОПИТІ

1. НА ДОПИТ – ЛИШЕ З АДВОКАТОМ

Незалежно від процесуального статусу спершу зателефонуйте адвокату. Ви дійсно безстрашний, але ж не безглуздий? Найчастіше, свідок йде на допит на одинці, з метою зекономити кошти або тому, що не розуміє всієї серйозності такої слідчої дії. В будь-якому випадку ризик не виправданий. Слід пам’ятати, що у “фактових” кримінальних провадженнях кожен підозрюваний був свідком. Тож, непоодинокі випадки, коли свідок одним легким рухом руки перетворюється на підозрюваного.

2. ВІДПОВІДАТИ НА ЗАПИТАННЯ ЧІТКО ТА ЛАКОНІЧНО

Намагайтеся відповідати на запитання конкретно, коротко і по суті. Не треба вдаватися до уточнень, розгорнутих пояснень і деталей. За можливості надайте односкладну відповідь: так, ні, не можу точно пригадати. Використовуйте маркери невпевненості “скоріш за все”, “якщо я не помиляюсь”, “наскільки пам’ятаю” та інші ухильні відповіді у випадках, коли є сумніви у достовірності або коли ви не знаєте, яка відповідь буде найвлучнішою для вас.

Ще одна помилка – відповідати на питання яких не задано. Тонкий психологічний хід: коли слідчий мовчить, допитуваний відчуває дискомфорт і щоб заповнити незручну паузу починає говорити, зазвичай дещо зайве. Відслідковуйте свій стан та будьте свідомими. Знаю, що вам захочеться сказати більше, і тоді адвокат зупинить вас. Наприклад, легким поштовхом ноги під столом.

3. БЕРІТЬ ПАУЗУ ПЕРЕД ТИМ, ЯК ВІДПОВІСТИ

Зазвичай, допитувана особа намагається відповідати швидко, але це навряд чи працює на її користь. Не поспішайте, пригадайте, подумайте, сформулюйте. Це той випадок коли пауза грає на вас. Дотримуйтесь правила: відміряй сім разів, а відріж – один. В допиті не буває дрібниць, оскільки кожне слово може бути використано проти вас.

4. СПІЛКУЙТЕСЯ ЗІ СЛІДЧИМ ВВІЧЛИВО, ЗБЕРІГАЮЧИ СПОКІЙ ТА ДОТРИМУЮЧИСЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДИСТАНЦІЇ

Зухвала чи довірлива манера спілкування – два діаметрально протилежні шаблони поведінки, проте обидва програшні. Слідчий завжди намагатиметься впливати на психіку допитуваного різними прийомами. В його арсеналі таких прийомів безліч. Хтось приміряє роль “поганого поліцейського”, хтось намагається увійти в довіру, хтось використовує нлп-технології. Не треба бути ані «ліпшим другом», ані «лютим ворогом», піддаючись маніпуляціям. Спілкуйтеся зі слідчим ввічливо і коректно, зберігаючи спокій. Емоційність на допиті демонструє лише вашу психологічну нестійкість, чим обов’язково скористається слідчий.

5. УТОЧНЮВАТИ ПИТАННЯ ТА ПРОСИТИ ЇХ КОНКРЕТИЗУВАТИ

Якщо питання вам не зрозуміле, загальне чи, навпаки, занадто довге або містить безліч граматичних оборотів, не соромтеся його уточнити. Це також є завданням адвоката – слідкувати за коректністю запитань. Наприклад, слідчий запитує чи спілкувалися ви з працівниками компанії “Х”. Уточніть, який період та які саме представники компанії його цікавлять, адже надаючи відповіді на загальні питання допитувана особа потрапляє під ризик неоднозначного трактування показань в майбутньому. Слідкуйте, щоб в протокол була занесена саме та редакція запитання, яка була уточнена і стала зрозумілою для вас.

6. ВИКОРИСТОВУВАТИ СТАТТЮ 63 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ В КРАЙНЬОМУ ВИПАДКУ

Особливо, якщо ви в статусі свідка, використання зазначеної статті , відповідно до якої особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом, може нашкодити вам більше, аніж надання показів.

По-перше, існує кримінальна відповідальність свідка за відмову від давання показань (стаття 385 КК України), і випадки внесення відомостей до ЄДРДР за даним фактом збільшуються з кожним роком.

По-друге, коло питань, яке дійсно стосується себе, членів сім’ї чи близьких родичів не таке вже й велике. Хоча юридично це лише припущення, яке не має значення, але завжди існує суб’єктивний фактор сприйняття відмови від давання показань: оскільки “закрився” по статті 63 Конституції України, значить є що приховувати.

Що стосується підозрюваного, ми також рідко рекомендуємо використовувати статтю 63 Конституції України, оскільки протокол допиту підозрюваного такий самий інструмент доказування сторони захисту, як і обвинувачення. Ви можете через тактику реалізувати свою стратегію, даючи ті показання при допиті, які закладають основи правової позиції захисту.

7. СЛІДКУЙТЕ ЗА МОВОЮ ТІЛА

Це одна із найважчих задач для людини, адже тіло і жести нас завжди викривають. Схрещені руки, ноги, постукування, перебирання пальцями між собою, одягу, інших предметів, хитання ногою, совання на стільці – все це жести невпевненості, хвилювання, закритості, а іноді й ознака брехні. Опанувати себе можливо через пряму осанку, впевнену комфортну позу, розгорнуті плечі, спокійне дихання, виважений, зафіксований погляд. Якщо ви не впевнені, що можете витримати погляд тренованої людини, краще дивитися повз слідчого, його плече, вухо або на перенісся.

8. ЗА НАЯВНОСТІ ПІДСТАВ КОРИСТУЙТЕСЯ ТАКИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ, ЯК ВІДЕОФІКСАЦІЯ ДОПИТУ ЧИ ПИСЬМОВИЙ ВИКЛАД ВІДПОВІДЕЙ

Разом із адвокатом аналізуйте та моделюйте можливі варіанти проведення такої слідчої дії, як допит з точки зору виграшної стратегії для вашої сторони. Головне завдання – бути на рівних позиціях і не надавати тактичну перевагу слідчому.
У випадку, коли є достатні підстави вважати, що слідчий застосує відеофіксацію допиту, подайте клопотання про її здійснення заздалегідь, так ініціатива відеофіксації з боку захисту нівелює тактичний прийом сторони обвинувачення і моральний тиск на допитувану особу.

Якщо вам складно чітко формулювати думки і ви маєте страх перед камерою, зробіть заяву про намір викласти свої показання власноручно (ч.7 ст.224 КПК України). Так, у вас буде час на те, щоб виконати рекомендацію № 3 з цього списку.
Використовуйте особисті нотатки, документи, якщо маєте намір надати інформацію, яку важко тримати в голові, оскільки вона стосується розрахунків чи має великий обсяг.

До допиту важливо і необхідно готуватися заздалегідь.

9. ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ЗАЛИШАЙТЕ ВДОМА

Звісно, допит – це не обшук. Проте, якщо ви не плануєте надавати відомості, які можуть міститися у телефоні, ноутбуці, флеш-накопичувачі та інших джерелах інформації, не беріть їх із собою. Так, наприклад, на запитання про номери телефонів інших осіб, ви завжди зможете сказати, що не пам’ятаєте їх, а телефон знаходиться вдома.

10. УВАЖНО ЧИТАЙТЕ ПРОТОКОЛ ДОПИТУ ТА ВНОСІТЬ ЗАУВАЖЕННЯ, ЯКЩО ВОНИ Є.

Ви втомилися і бажаєте якомога скоріше покинути місце допиту, проте надважливо уважно прочитати протокол і впевнитесь у відповідності питань зазначеним в протоколі тим, що були озвучені слідчим. У кожному пустому полі протоколу зробіть прочерк. У випадку помилок або невідповідностей вкажіть про це слідчому, якщо він наполягатиме на такій редакції, занесіть свої зауваження у відповідну графу в протоколі.

Сподіваюсь, вищенаведені поради вам ніколи не знадобляться на практиці, проте попереджений, значить озброєний!

Статтю підготовано для профільного видання “Український Адвокат”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *